Експертите веруваат дека еден час сон повеќе може да ве спаси од вишокот килограми

Сигурно барем еднаш сте помислиле колку би било убаво да можете да слабеете додека спиете. Се покажало дека всушност ова е возможно

Експерт за спиење за британски „Сан“ открил дека еден час повеќе сон во текот на ноќта е клуч за губење килограми. Доктор Мајкл Мослеј верува дека премалку сон влијае негативно на нашиот метаболизам и оневозможува да се изметаболира целата храна која е внесена во текот на денот. Се се сведува на двата хормони задолжени за глад – грелин и лептин. Грелинот се ослободува кога мозокот сигнализира дека стомакот е празен, додека лептинот кога нешто ќе изедете и тогаш се испраќа сигнал дека мозокот е сит.

Кога доволно нема да се наспиете вашето тело произведува повеќе грелин и помалку лептин, што всушност прави да чувствувате поголем глад и зголемен апетит. Хормонот на стрес кортизолот, кој, исто така, го зголемува апетитот е повисок кога не спиете доволно.

Добриот сон му овозможува на телото повеќе енергија која тоа се обидува да ја надомести со храна кога не сте спиеле доволно.

Најдобро оброци пред спиење се:

  • Пуканки;
  • Морков;
  • Грчки јогурт;
  • Крекери со хумус.

Следниот пат кога ќе почувствувате умор не посегнувајте по храна, туку легнете да поспиете, односно појдете в кревет порано. Важно е и да си легнете и барем еден час пред полноќ.