ЕКСПЕРТСКА АНАЛИЗА: Долгиот КОВИД всушност би можел да биде автоимуна болест

Пациентите кои страдаат од овој проблем конечно можат да добијат одговор што тоа им се случува.

Американскиот национален институт за здравје објави дека вложува дури 470 милиони долари во ново истражување за да се сфати зошто кај некои лица симптомите на болеста КОВИД-19 толку долго се задржуваат.

Но, научниците веќе се обединија околу теоријата дека вирусот би може да поттикнува автоимуна реакција која предизвикува толку долго траење на симптомите, како замор, краток здив, губење на сетилото за мирис, болки во мускулите и мозочна магла.

“Не можеме со сигурност да тврдиме дека се работи за автоимуна болест, но се чини дека неодоливо потесетува на неа“, вели Џон Артур, научник.

Во студија објавена овој месец, проф. Артур и неговите колеги пишуваат дека лицата кои имале КОВИД-19 создаваат антитела кои ги напаѓаат сопствените протеини – што е карактеристика на многу автоимуни заболувања. Токму тој процес може да доведува до воспаленија кои можат да предизвикуваат долг ковид.

Професорот додава дека сите работи се согласуваат дека е токму така, но во моментов не сме стигнати до целта, кога зборување за сфаќање на состојбите.

Доколку оваа теорија е вистинита, би можела нешто да покаже и за третирањето на болеста КОВИД-19. Одредени лекови против висок притисок, на пример, би можело да бидат користени при воспаленија. Една третина од пациентите имаат долготрајни последици кои траат и со 12 недели, но и повеќе, по прележаната болест. Научниците, секако, се прашувале и што се случува кога ќе помине една година.

“Гледам помлади пациенти кои имаат хронични симптоми и некои до нивното појавување немале никакви проблеми со белите дробови, односно пред да се разболат од КОВИД-19. Од комплетно здрави лица брзо стигаат со оние кои не можат да дишат“, вели д-р Дикси Харис, пулмолог.

ОДГОВОРНИ СЕ АНТИТЕЛАТА?

Кога лице ќе се зарази, се создаваат антитела како би се неутрализирал вирусот. Но, кај некои луѓе имуниот систем со забуна ги идентификува тие антитела како закана, па се создаваат нови антитела кои нив ќе ги уништат. Се чини дека тоа е случај кај голем број на пациенти кои имаат долг КОВИД-19.

Тим на научници ја анализирал крвта кај пациенти и кај околу 81 процент од донирана плазма и кај околу 93 проценти крв од пациенти кои биле хоспитализирани, било пронајдено посебно авто-антитело кое ги инфибирало АЦЕ2 ензимите. Тие ензими служат како повик за коронавирусот да ги нападне клетките – но е и витален за смирување на имуниот систем. Кога нема доволно од овој ензим, имуниот систем предизвикува премногу воспалителни процеси.

Потребни се уште истражувања да се утврди дека токму АЦЕ2 антителата предизвикуваат долг КОВИД, а научниците не се доволно сигурни дали посериозните инфекции предизвикуваат производство на повеќе антитела од оние поблаги инфекции. Но, проф. Артур смета дека долгиот КОВИД-19  е почест кај лица кои имале благи симптоми.