Ендокринолозите предупредуваат: Маслата од лаванда и чајно дрво поврзани со дисбаланс на хормоните

Етеричните масла содржат бројни хемиски соединенија и треба да се употребуваат со доза на претпазливост

Маслата од лаванда и чајно дрво може да предизвикаат абнормален раст на градите кај момчињата, познат како гинекомастија, покажала новата студија. Иако најчесто се сметаат за корисни и безопасни, постојат се повеќе докази дека некои етерични масла може да имаат негативни ефекти врз здравјето на луѓето.

Етеричните масла содржат бројни хемиски соединенија и треба да се употребуваат со доза на претпазливост, бидејќи некои од овие хемикалии може да предизвикаат ендокрини пореметувања. Имено, може да влијаат на човековите хормони и нивното дејство.

Иако најчесто се сметаат за корисни и безопасни, постојат се повеќе докази дека некои етерични масла може да имаат негативни ефекти врз здравјето на луѓето

Инаку, абнормалното зголемување на градите кај лица од машки пол, познато како гинекомастија, главно се припишува на хормоналното пореметување.

Претходните истражувања покажале дека маслото од лаванда и чајно дрво може да го ограничат дејството на хормоните кои се од суштинско значење за формирање на машките полови карактеристики.

Резултатите од ова истражување покажале дека четири хемиски соединенија заеднички и за лавандата и за чајното дрво (еукалиптол, 4-терпинеол, дипентен/лимонен и алфа-терпинеол) и четири хемиски соединенија кои може да се најдат или во едното или во другото масло (линалил ацетат, линалол, алфа-терпинен и гама-терпинен), имаат различен степен на естрогени и/или антиандрогени својства.

Треба да се напомене дека горенаведените хемиски соединенија може да се најдат и во други 65 етерични масла, а нивната продажба не е законски регулирана, било истакнато на неодамнешниот светски настан за презентирање на најновите случувања во ендокринологијата што се одржа од 17-20 март во Чикаго, Илиноис (ENDO 2018).