ЕНТЕРОВИРУСИ-ОД ОПАСНИ ДО ЛЕСНО ПРЕЛЕЖЛИВИ

Повеќето луѓе кои се инфицираат со ентеровируси кои не се детска парализа не се разболуваат или имаат само блага болест, како настинка. Симптомите на блага болест може да вклучуваат треска, течење на носот, кивање, кашлица, осип на кожата, плускавци во устата и болки во телото и мускулите.

Повеќето луѓе кои се инфицираат со ентеровируси кои не се детска парализа не се разболуваат или имаат само блага болест, како настинка. Симптомите на блага болест може да вклучуваат треска, течење на носот, кивање, кашлица, осип на кожата, плускавци во устата и болки во телото и мускулите.

Три попознати не-полио ентеровируси се ентеровирус D68 (EV-D68), ентеровирус A71 (EV-A71) и коксаки вирус A6 (CV-A6). EV-D68 обично предизвикува респираторни заболувања. Познато е дека EV-A71 и CV-A6 предизвикуваат болест на рацете, стапалата и устата.

Инфекциите со ентеровируси кои не се детска парализа се чести  во текот на летото и есента. Мешавина од ентеровируси циркулира секоја година, а различни видови може да бидат вообичаени во различни години.

Клучни факти

Благи симптоми на ентеровирусна инфекција може да вклучуваат треска, течење на носот, кивање, кашлица, осип на кожата, плускавци во устата и болки во телото и мускулите.
Иако се ретки, ентеровирусите понекогаш може да предизвикаат посериозни болести, како вирусен менингитис (инфекција на обвивката на ‘рбетниот мозок и мозокот) или акутен флакциден миелитис (ненадеен почеток на слабост во една или повеќе раце или нозе)
Децата со астма се особено изложени на ризик за тешки симптоми од инфекција со EV-D68.
Не постои специфичен третман за ентеровирусни инфекции, но повеќето луѓе целосно се опоравуваат.
Важните работи што можете да ги направите за да останете здрави и да ги заштитите другите вклучуваат често миење на рацете со сапун и вода најмалку 20 секунди, останување дома кога сте болни и чистење и дезинфекција на често допираните површини.


Совети за превенција

Често мијте ги рацете со сапун и вода најмалку 20 секунди.
Избегнувајте допирање на очите, носот и устата со неизмиени раце.
Избегнувајте близок контакт, како што се бакнување, гушкање и споделување чаши или прибор за јадење, со луѓе кои се болни.
Покријте ги вашите кашлања и кивања со марамче или ракав од кошула, а не со раце.
Чистете и дезинфицирајте ги површините што често се допираат, како што се играчките, кваките на вратите и мобилните телефони, особено ако некој е болен.
Останете дома кога сте болни и држете ги болните деца надвор од училиште.

 

Извор:https://www.cdc.gov/dotw/enteroviruses/index.html