Есенски чувари на здравјето – коренест зеленчук

Ротквицата може да се подготви како сируп во броба против кашлица, но може да се цеди и во обичен сок, додека против прекумерна тежина може да пиете сок од репа, магдонос и целер.

Коренестиот зеленчук му годи на здравјето на повеќе начини, некои помагаат во отстранување на бактериите, додека други ја намалуваат телесната тежина. Поради тоа се препорачува консумирање на коренестите плодови во секој период од годината, а особено во студениот период.

Ротквицата може да се подготви како сируп во броба против кашлица, но може да се цеди и во обичен сок, додека против прекумерна тежина може да пиете сок од репа, магдонос и целер.

Цвеклото е признато како лековита билка, која делува на сузбивање на туморите, односно намалување на клетките на тумор и му помага на ткивото да поприми нормална структура. Цвеклото е и добар лек во борба против леукемијата. Освен антоцијан, во цвеклото се наоѓа и бетаин, кој е добар за регулирање на функцијата на црниот дроб и излачување на жолчка. Цвеклото помага така што создава отпорност на заразните болести на дишните патишта и се препорачува за лекување на болести кои се проследени со губење на минерали во коските и забите.

Ротквицата е одличен избор во борба против пореметувања на цревниот тракт. Магданосот е зачинска билка со силни антивоспалителни својства која може да ја намали честотата на грипот, настинките, воспаление на грлото и појава на артритис.