Еве кога треба да јадете леб ако сакате да ослабете – ама само тогаш!

За сите оние кои сакаат за време на појадокот да изедат парче леб имаме важна новост. Повеќе не мора да чувствувате вина ако сте изеле парче тост, на пример

Новото истражување кое го спровело Ендокринолошкото друштво од Чикаго препорачува сепак да изедете парче леб за појадок ако сакате да загубите некој килограм.

„Парчето леб што ќе го изедетe за појадок води до намалување на влијанието на глукозата и дебели помалку отколку исто количество леб кое би го изеле навечер“, рекла Даниела Јакубовиќ, водач на истражувањето.

Во истражувањето учествувале дијабетичари и дебели испитаници. Тие кои за време на појадокот јаделе леб, просечен ручек и мала вечера загубиле 24 килограми за три месеци во споредба со оние кои правеле обратно и се здебелиле скоро 7 килограми.

Со години сме ги слушале предупредувањата да намалиме со лебот кој е богат со шеќер, а има малку хранлива вредност. Клучот е во тоа да го одберете вистинското време кога ќе јадете леб. Времето кога го јадете е многу побитно од тоа што јадете во текот на денот, пишува mydomaine.com.

Поквалитетен појадок кој подразбира и парче леб може да биде клуч кон поздрава исхрана.