Еве зошто никогаш не треба да ја фрлате кората од лимонот

Научниците откриле дека кората од лимонот може значајно да го подобри имунитетот, а содржи материи кои спречуваат рак, го регулираат холестеролот, лекува инфекции и ги исфрла паразитите и бактериите од телото.

Лимонот е одличен за детоксикација на телото, поради што многумина преферираат пиење лимонада, но всушност сокот од лимонот не е најдобриот начин да од него ги извлечете сите здрави нутриенти.

Најдобра варијанта е да се замрзне лимонот и да се консумира заедно со кората, бидејќи таа е најздравиот дел од ова тропско овошје.

Научниците откриле дека кората од лимонот може значајно да го подобри имунитетот, а содржи материи кои спречуваат рак, го регулираат холестеролот, лекува инфекции и ги исфрла паразитите и бактериите од телото.

НАЈДОБРО ПОЗИТИВНИ ЕФЕКТИ:

  • Спречува астма
  • Го јакне имунитетот
  • Се бори против воспаленија
  • Ги детоксифицира црниот дроб и бубрезите
  • Го регулира крвниот притисок
  • Помага при лекување анксиозност и депресија

Според последното истражување, лимоновата кора содржи 5 до 10 пати повеќе витамини од самото овошје, а докажано е и дека може да уништи клетки на ракот на дебелото црево, белите дробови и дојките.

Лекарот и нутриционист Мерилин Гренвил тврди дека кората од многу овошја може да го подобрат здравјето кај човекот. Таа препорачува лимонот да се замрзне, а потоа да се сомеле или да се изренда заедно со кората, семките и пулпата. Така добиениот лимон може да се додаде во чај, супа, смути, салата, десерт…

Но, важно е лимонот добро да се исчисти од пестициди, со помош на јаболков оцет и сода бикарбона, мешавина во која овошјето треба да стои најмалку 15 минути пред да се користи или замрзне.