ФИТНЕС-најдобрата одлука за вашето здравје

Започнувањето на фитнес програма може да биде една од најдобрите работи што можете да ги направите за вашето здравје. На крајот на краиштата, физичката активност може да го намали ризикот од хронични болести, да ја подобри вашата рамнотежа и координација, да ви помогне да изгубите тежина, па дури и да ја зголемите вашата самодоверба. И можете да ги искористите овие придобивки без оглед на вашата возраст, пол или физичка способност.

Започнувањето на фитнес програма може да биде една од најдобрите работи што можете да ги направите за вашето здравје. На крајот на краиштата, физичката активност може да го намали ризикот од хронични болести, да ја подобри вашата рамнотежа и координација, да ви помогне да изгубите тежина, па дури и да ја зголемите вашата самодоверба. И можете да ги искористите овие придобивки без оглед на вашата возраст, пол или физичка способност.

Аеробна активност. Земете најмалку 150 минути умерена аеробна активност или 75 минути енергична аеробна активност неделно, или еднаква комбинација на умерена и силна аеробна активност. Упатствата сугерираат да ја раширите оваа вежба во текот на една недела. За да се обезбеди уште поголема здравствена корист и да се помогне при губење на тежината или одржување на губење на тежината, се препорачуваат најмалку 300 минути неделно. Но, дури и малите количини физичка активност се корисни. Да се биде активен за кратки временски периоди во текот на денот може да се дополни за да обезбеди здравствени придобивки.

Тренинг за сила. Правете вежби за обука за сила за сите главни мускулни групи најмалку два пати неделно. Имајте за цел да направите еден сет од секоја вежба користејќи тежина или ниво на отпор доволно тежок за да ги заморите вашите мускули по околу 12 до 15 повторувања.

Редовното вежбање може да ви помогне да ја контролирате вашата тежина, да го намалите ризикот од срцеви заболувања и одредени видови на рак и да ги зајакнете коските и мускулите. Но, ако не сте вежбале некое време и имате здравствени проблеми, можеби ќе сакате да разговарате со вашиот лекар пред да започнете нова фитнес рутина.

Кога ја дизајнирате вашата лична фитнес програма, земете ги предвид вашите фитнес цели. Размислете за вашите фитнес сака и не сака и забележете ги вашите лични бариери за фитнес. Потоа разгледајте практични стратегии за одржување на вашата фитнес програма на вистинскиот пат.

Започнувањето на фитнес програма е важна одлука, но не мора да биде огромна. Со внимателно планирање и темпо, фитнесот можете да го направите здрава навика која ќе трае цел живот.