Фоликулитис-честа состојба на кожата која често е предизвикана од инфициран или воспален фоликул на косата

Вообичаена состојба на кожата, фоликулитис се јавува кога фоликулот на косата се инфицира или воспали. Оваа состојба може да изгледа како акни, кои често започнуваат како мали црвени испакнатини. Може да имате фоликулитис на лицето, рацете, грбот и нозете. Лесните случаи може да се грижат дома, додека другите случаи ги третира дерматолог.

Вообичаена состојба на кожата, фоликулитис се јавува кога фоликулот на косата се инфицира или воспали. Оваа состојба може да изгледа како акни, кои често започнуваат како мали црвени испакнатини. Може да имате фоликулитис на лицето, рацете, грбот и нозете. Лесните случаи може да се грижат дома, додека другите случаи ги третира дерматолог.

Што е фоликулитис?
Фоликулитисот е честа состојба на кожата која често е предизвикана од инфициран или воспален фоликул на косата. Може да изгледа слично на акни и да биде непријатно или да чеша. Фоликулитисот често има психосоцијално влијание поради неговиот изглед. Постојат многу различни видови на фоликулитис – секој уникатен врз основа на причината, заразниот организам и неговото влијание врз кожата. Фоликулитисот може да се појави како резултат на секојдневни активности како што се бричење, влегување во топла када и прекумерно потење од вежбање или работа на отворено.

Може да имате фоликулитис каде било на телото што има влакна. Вообичаените места ги вклучуваат вашите:

Лице.
Оружје.
Горниот дел на грбот.
Долните нозе.
Имате влакна речиси насекаде по телото. Некои влакна се толку фини што можеби нема да забележите дека се таму, додека други се многу истакнати. Вашата коса има поголема намена од изгледот – делува како изолатор и ве одржува топло. Тоа е дел од системот за заштита на вашето тело. Местото каде поединечно влакно влегува во вашата кожа се нарекува фоликул. Фоликулот ја држи тенката коса на место и е дом на маслените жлезди.

За жал, фоликулите можат да соберат бактерии и други материјали од надворешниот свет кои можат да предизвикаат воспаление или инфекција. Кога нешто е воспалено, тоа е отечено. Отечениот фоликул на косата ќе се испакнат и ќе направи испакнатина на кожата. Ако имате инфициран фоликул на косата, може да доживеете:

Црвенило.
Иритација.
Чешање.
Испакнатини на кожата.

Кои се видовите на фоликулитис?
Всушност, постојат многу различни видови на фоликулитис. Замислете го фоликулитисот како сеопфатен термин – тоа е семејството под кое живее секој од овие специфични типови на кожни состојби. Секој тип на фоликулитис може да има свој изглед, симптоми и причина. Често, она што ја предизвикува состојбата е еден од најголемите фактори што го издвојува секој тип на фоликулитис. Локацијата исто така може да игра улога – местото каде што ја доживувате оваа состојба на вашето тело може да се промени во зависност од тоа каков тип на фоликулитис имате.

Видовите на фоликулитис вклучуваат:

Staphylococcus aureus фоликулитис: Инфекцијата на фоликулата на косата со бактеријата Staphylococcus aureus е една од најчестите причини за фоликулитис. На кожата може да се забележат мали црвени или бели мозолчиња исполнети со гној. Погодената област често се подобрува (се решава) во рок од неколку дена и може да се грижи дома. Во тешки и упорни случаи, сепак, фоликулитисот треба да го третира вашиот лекар.
Фоликулитис Pseudomonas aeruginosa („жешка када“): Pseudomonas aeruginosa е бактерија која напредува во загреана, движечка вода (кади за топла вода, вирови, тобогани). Може да го зарази фоликулот на косата и да предизвика осип кој многу личи на оној предизвикан од видот стафилокок. Понекогаш осипот е чешање. Фоликулитисот со топла када се јавува еден до два дена по изложувањето на изворот на вода и обично исчезнува сам по себе во рок од неколку дена. Ретко, на некои луѓе може да им треба медицински третман.
Маласезија фоликулитис: Маласезија е фамилија на квасец што вообичаено може да се најде на кожата. Понекогаш, кога Маласезија навлегува во фоликулите на косата, може да предизвика состојба на чешање што изгледа како појава на акни. Најчесто се јавува на горниот дел од градите и грбот. Оваа форма на фоликулитис се влошува (отежнува) со пот. Користењето шампон против првут секој ден за миење на погодените области на кожата често е корисно.
Pseudofolliculitis barbae: Исто така наречени „испакнатини со брич“, псеудофоликулитис барбае обично се јавува во пределот на брадата. Откако ќе се исечат влакната од брадата со жилет, остро исечените рабови може да се вратат назад во кожата, предизвикувајќи иритација. Pseudofolliculitis barbae е почест кај луѓето со кадрава коса, особено кај црните мажи. Избегнувањето на бричење или употребата на тримери може да помогне. Ако проблемот е постојан, треба да посетите дерматолог бидејќи тоа може да доведе до лузни.
Sycosis barbae: Sycosis barbae е тешка, потенцијално лузна форма на фоликулитис поврзан со бричење. Целиот фоликул на косата е заразен, што резултира со големи црвени пустули. Треба да се избегнува бричење и треба да посетите дерматолог за дискусија за опциите за третман.
Грам-негативен фоликулитис: Грам-негативниот фоликулитис може да се случи по продолжена употреба на антибиотици за лекување на акни. Со текот на времето, отпорните бактерии растат и се размножуваат. Ова може да доведе до влошување на вашите акни. Оваа состојба бара третман од дерматолог или друг давател на здравствена заштита.

Површинскиот фоликулитис може да изгледа како испакнатина исполнета со гној.

Врие (фурункули): Врие, или фурункули, се појавуваат кога фоликулот на косата ќе стане длабоко инфициран. Врие е често црвено, нежно и болно. Ќе дојде до глава по неколку дена и може да остави лузна зад себе. Во одредени случаи, потребни се орални лекови или процедури за да се реши лезијата.
Карбункули: карбункул се формира кога на едно место се појавуваат неколку вриења. Карбункулите обично се поголеми и се комбинација од повеќе инфицирани фоликули на косата. Како и кај фурункулите, во одредени случаи, потребни се орални лекови или процедури за да се реши лезијата.
Еозинофилен фоликулитис: Оваа состојба обично се забележува кај пациенти кои се имуносупримирани (имуниот систем не функционира целосно). Исто така, постои форма што се забележува кај бебињата. Еозинофилниот фоликулитис не е заразен. Се карактеризира со чешање пустули, најчесто на рамената, надлактиците, вратот и челото. Тие често се решаваат сами, но можат да се вратат (повторуваат).

Колку е чест фоликулитис?
Фоликулитисот е многу честа состојба на кожата која многу луѓе ќе ја искусат во текот на нивниот живот. Тоа може да се случи кај мажи, жени, деца и доенчиња. Одредени типови на фоликулитис имаат поголема веројатност да се појават кај одредени групи луѓе. Pseudofolliculitis barbae и sycosis barbae, на пример, се два типа на фоликулитис кои се тесно поврзани со бричење. Овие состојби се многу почести кај мажите кои често сечат влакна на брадата.

 
Кои се симптомите на фоликулитис?
Во повеќето случаи, главниот симптом на фоликулитис се црвени испакнатини кои изгледаат како мозолчиња на вашата кожа. Тие, исто така, може да изгледаат како да се испакнатини исполнети со бела боја или да се полни со гној (пустули). Фоликулитисот може да се чувствува чешање и непријатно. Многу луѓе чувствуваат потреба да гребат кога имаат фоликулитис. Најдобро е да се обидете и да не ги чешате дамките бидејќи не сакате да ги отворите (ова веројатно може да предизвика полоша инфекција на фоликулот на косата).

Што предизвикува фоликулитис?
Општо земено, фоликулитисот се предизвикува кога фоликулата на косата е воспалена (отечена) и инфицирана. Ова предизвикува отекување на фоликулот под кожата, создавајќи непријатни испакнатини на површината на вашата кожа. За многу од специфичните типови на фоликулитис, причината не е секогаш позната. Сепак, постојат одредени фактори кои можат да го зголемат ризикот од развој на фоликулитис. Неколку ризици може да вклучуваат:

Ако често се бричите.
Ако сте користеле орален антибиотик подолг временски период.
Ако имате прекумерна тежина/дебелина.
Ако имате историја на дијабетес.
Ако правите активности кои ве тераат да се потите многу и не се исчистите целосно потоа.
Ако поминувате време во топла када или сауна што не е правилно исчистена.

Дијагноза и тестови
Како се дијагностицира фоликулитис?
Фоликулитисот обично се дијагностицира за време на физички преглед кај вашиот давател на здравствена заштита. Ова може да се направи за време на закажување и во повеќето случаи, не треба да одите кај специјалист за нега на кожа. Вашиот лекар од примарна здравствена заштита обично може да дијагностицира фоликулитис и да обезбеди план за лекување. Во одредени, тешки или постојани случаи, се препорачува преглед кај дерматолог.


Вашиот давател на здравствена заштита ќе ја разгледа вашата медицинска историја и ќе ве праша за вашите навики. Некои прашања може да вклучуваат:

Дали во последно време се потите повеќе од нормално или правите активности поради кои многу се потите?
Дали сте биле во топла када или сауна?
Дали се бричите секој ден?
Дали моментално земате некакви лекови, вклучително и третмани за акни?
Одговорите на овие прашања често ја потврдуваат дијагнозата на фоликулитис и му помагаат на вашиот добавувач да одреди кој тип може да биде.

Во некои потешки случаи, вашиот лекар може да ве упати кај дерматолог за дополнителни тестови за да се увери дека вашиот фоликулитис не е друга медицинска состојба. Еден тест што може да се направи е биопсија. Ова е тест каде што мал примерок од вашата кожа се отстранува и потоа се носи во лабораторија каде што се проучува.

 
Како се лекува фоликулитисот?
Опциите за третман на фоликулитис зависат од типот на фоликулитис што го имате и неговата сериозност. Одредени типови може да имаат потреба од поагресивни видови нега, додека други може да исчезнат со малку или без третман. Ако вашиот фоликулитис е благ, понекогаш може да се лекува дома. Постојат неколку начини на кои можете да се грижите за вашата иритирана кожа, вклучувајќи:

Користење на антибактериски средства за чистење за чистење на кожата. Ова ќе го ограничи количеството на бактерии на вашата кожа.
Нанесете топли крпи на вашата иритирана кожа за да ја смирите непријатноста.
Користење на креми против чешање.

Кај помалку тешки типови на фоликулитис, како Pseudomonas folliculitis (осип со топла када), вашите симптоми обично ќе исчезнат во рок од неколку дена без третман. Ако не го сторат тоа, обратете се кај вашиот давател на здравствена заштита. Кога имате потежок случај на фоликулитис, може да бидат потребни орални антибиотици за лекување на состојбата. Подлабоките инфекции, како фурункули и карбункули, можеби ќе треба да се исцедат од вашиот давател на здравствена заштита. Ова ќе го отстрани акумулацијата на гној и ќе дозволи областа да заздрави. Бидејќи Pseudofolliculitis barbae и Sycosis barbae силно влијаат на областа на брадата, може да се справите со овие состојби со менување на вашите навики за бричење. Овие промени може да вклучуваат:

Омекнување на косата со топла вода пред бричење.
Бричење со зрното на косата, а не против него.
Користење на гел или крем за бричење.
Бричење секој втор ден, наместо секојдневно.
Користење на електричен брич или производ за отстранување на влакна наместо традиционален жилет.
Избегнување на влечење на кожата додека се бричите.
Превенција
Може ли да се спречи фоликулитис?
Во многу случаи, можете да работите за да го спречите фоликулитисот или да го контролирате со менување на вашите животни навики. Инфекциите со фоликулитис обично вклучуваат бактерии и квасец кои влегуваат во фоликулите на косата. Со менување на некои делови од вашата нормална рутина за самогрижа, можете да го ограничите количеството на заразен материјал во фоликулите на косата.

Неколку совети за спречување на фоликулитис вклучуваат:

Одржување на вашата кожа чиста.
Ограничување на бричење.
Проверете го нивото на хемиски средства за дезинфекција на топлите кади и загреаните базени пред да ги користите. Колку е потопол базенот или топла када, толку побрзо хемикалиите ќе исчезнат – што ги прави помалку ефикасни против бактериите.
Миење и вадење на костим за капење кога ќе излезете од топла када или базен.
Носете облека што дише за да спречите заглавување на потта помеѓу вашата облека и кожата.

Дали фоликулитисот ќе се врати?
Фоликулитисот може да се врати повторно по третманот ако не ги промените хигиенските практики и навиките за грижа за себе. Одржувањето на вашата кожа чиста е важен дел од нејзиното здравје. Исто така, добро е да знаете што го предизвикува вашиот фоликулитис за да можете да ги избегнете тие работи во иднина. На пример, ако знаете дека добивате фоликулитис откако ќе отидете во топла када, тогаш можеби ќе сакате да бидете сигурни дека хемикалиите се во целосна јачина пред да влезете внатре.

Ако сте свесни за тоа што го предизвикало вашиот фоликулитис во минатото и ги промените вашите навики за да ги поправите тие причини, шансата тоа да се случува постојано и одново е мала.

Кога треба да се јавам на мојот лекар за фоликулитис?
И покрај тоа што многу случаи на фоликулитис може да се негуваат дома и да исчезнат по краток временски период, не двоумете се да се јавите кај вашиот давател на здравствена заштита доколку сте загрижени. Во повеќето случаи, брзиот преглед од вашиот давател на услуги ќе ви каже дали ви треба третман за фоликулитис или дали тој ќе помине сам по себе. Тешките случаи на фоликулитис треба да се третираат и може да бараат орални лекови или мала процедура. Ако искусите нешто од следново, веднаш јавете се кај вашиот давател на здравствена заштита:

Фоликулитис кој се шири од првобитната област на други делови од вашата кожа.
Точките кои се цврсти или болни.
Сите испакнатини што ја испуштаат течноста.
Треска, треска, замор или какви било други системски симптоми.

Фоликулитисот е многу честа состојба која многу луѓе ја доживуваат во текот на нивниот живот. Ако забележите мали црвени испакнатини на рацете, нозете, лицето или грбот и почнете да чувствувате непријатни симптоми (болка, одвод на течности, треска), обратете се кај вашиот давател на здравствена заштита. Фоликулитисот често може да се негува дома и не бара патување до канцеларијата на вашиот давател на здравствена заштита, но ако имате какви било грижи, најдобро е да се јавите кај вашиот давател на услуги.