3. Симпозиум на Здружението на специјалисти по семејна медицина – Респираторна група (фотогалерија)

Антибиотици во примарна заштита – „Инфекции на респираторниот тракт – Убедувања/ Докази/ Пракса“, беше темата на 3. Симпозиум на Здружението на специјалисти по семејна медицина – Респираторна група, што од 17 до 19 ноември се одржа во „Сити хол центар“ во Скопје.
Меѓу темите на симпозиумот беа акутните респираторни инфекции и нивни компликации, антибиотска резистенција, интервенции за рационална употреба на антимикробни средства…
На симпозиумот учествуваа клинички лекари од секундарната и болничка здравствена заштита, кои презентираа наши и меѓународни искуства на полето на рационално пропишување на антибиотици за респираторни инфекции. Меѓу темите беа акутните респираторни инфекции и нивни компликации, антибиотска резистенција, интервенции за рационална употреба на антимикробни средства, алгоритми за третман со антибиотици во примарната и секундарната заштита, како и егзацербации на хронични респираторни заболувања (астма, хобб, бронхиектазии, хроничен бронхит, хроничен синузит), најчести патогени и антибиотски третман на егзацербации… 
Во продолжение ви пренесуваме дел од атмосферата.