Фотографија која ја прикажува внатрешноста на женските гради ја воодушеви јавноста

Фотографијата на женски гради и млечните жлезди која за кусо време стана вирална, всушност ги покажува млечните жлезди кои речиси никој и не ги видел, а ретко дека некој така и ги замислувал.

Млечните жлезди се најважни за производство на млеко во процесот на лактација со кои мајките ги хранат бебињата во првите месеци од животот, а многумина не знаат како всушност изгледаат тие жлезди.

Млечните жлезди се мошне важни за производство на млеко. Хормоните во бременоста доведуваат до појава на поголем број млечни канали и нивно зголемување. Каналите се разгрануваат во цела мрежа помали канали се додека не се групираат во грозд кај брадавиците и алвеолите.

Неодамна на интернет просторот се појави фотографија на женски гради и млечните жлезди која за кусо време стана вирална, и всушност ги покажува млечните жлезди кои речиси никој и не ги видел, а ретко дека некој така и ги замислувал.

Жлезди постојат и кај мажите, но тие никогаш не растат и не доаѓаат во процес на лактација.

Спонтаното производство на млеко не е секогаш поврзано со раѓањето дете и може да се случи и кај жените и кај мажите. Состојбата е позната под името галактореја и може да биде симптом на некој прикриен здравствен проблем. Доколку имате исцедок од дојката кој трае неколку дена и се јавил спонтано, обавезно појдете на лекар.