Габични инфекции на телото, кожата, устата, ноктите и гениталиите

Габична инфекција е габична инфекција која може да влијае на различни области на телото, вклучувајќи ја кожата, устата, ноктите и гениталиите. Габична инфекција, медицински позната како кандидијаза, е предизвикана од квасец Кандида.

Габична инфекција е габична инфекција која може да влијае на различни области на телото, вклучувајќи ја кожата, устата, ноктите и гениталиите. Габична инфекција, медицински позната како кандидијаза, е предизвикана од квасец Кандида.

Кандида квасецот е габа која природно живее на вашата кожа и во внатрешноста на устата, цревата и вагината. Вообичаено, овој квасец не предизвикува никакви проблеми. Меѓутоа, ако Кандида прерасне, може да доведе до инфекција.

Знаците и симптомите на габична инфекција што ги доживувате зависат од тоа каде се развива инфекцијата. На пример, оралната габична инфекција, позната како дрозд, обично предизвикува бели рани во устата, додека габична инфекција која ги зафаќа гениталиите или кожата може да предизвика чешање, црвена, иритирана кожа.

Вообичаени симптоми
Вообичаен симптом на неколку видови на габични инфекции е црвениот осип на кожата со чешање. Осипот може да се појави насекаде на кожата, но е поверојатно да се појави на одредени делови од телото, вклучувајќи:

Кожни набори, како што се пазувите, препоните и под градите
Помеѓу прстите на рацете или нозете
Околу креветите за нокти
Аглите на устата
Гениталиите
Анусот
Другите симптоми варираат во зависност од специфичниот тип на габична инфекција што ја имате. На пример, покрај чувството на чешање и болка околу вагината, ако имате вагинална габична инфекција, може да имате и густ, бел исцедок.

Симптоми на габична инфекција на кожата
Кожна габична инфекција може да се појави на различни делови од телото, но најчесто ги зафаќа кожните набори на препоните или под градите.

Квасецот е веќе присутен на кожата. Кога одредени области на кожата, вклучително и местото каде што кожата се превиткува, постојано се тријат заедно, тоа создава топла, влажна средина каде што Candida може да напредува.

Главните симптоми на кожна габична инфекција вклучуваат:

Црвени кожни лезии
Мали црвени мозолчиња кои ги опкружуваат лезиите
Чешачки дамки на кожата
При потешки инфекции, кожата може да почне да пука или да формира болни плускавци и рани.6

Симптоми на осип на габична пелена кај деца
Децата кои се во пелени имаат поголема веројатност да доживеат пелена осип кој всушност е предизвикан од инфекција на кожата со габична габа. Бидејќи Кандида напредува во области со топлина и влага, извалканите пелени може да бидат плодна почва за квасец.7 Бебињата исто така имаат повеќе набори под вратот, рацете и нозете, па затоа е полесно да добијат осип на кожата од квасец.

За деца кои доживуваат осип на пелена од квасец, симптомите може да вклучуваат:

Црвен осип со малку подигнат раб
Осип кој е само под пределот на пелената и не се шири
Меурчиња, мозолчиња или рани исполнети со гној
Лушпести жолти или црвени дамки на гениталиите
Мали црвени закрпи кои го допираат работ на поголемите закрпи

Симптоми на вагинална габична инфекција
Вагиналните габични инфекции се предизвикани од природен квасец во внатрешноста на вагината што е обраснат. Исто така наречена вагинална кандидијаза, вулвовагинална кандидијаза или кандидијален вагинитис, оваа инфекција може да влијае на внатрешноста на вашата вагина и ткивото на вулвата (кожата околу вагината).

Најчестите симптоми на вагинална габична инфекција вклучуваат:

Чешање внатре и околу вагината
Црвенило и оток на вагината и вулвата
Чувство на печење во вагината и на вулвата
Болка кога мочате
Болка за време на сексот
Вагинална болка
Густ, бел, густ вагинален исцедок без лош мирис (може да личи на урда)
Симптомите на вагинална габична инфекција често се непријатни, но тие се главно благи. Во ретки случаи, некои луѓе може да развијат тешка инфекција која предизвикува отекување и пукање на ѕидовите на вагината.

Симптоми на орален дрозд
Оралниот дрозд, исто така наречен орална кандидијаза, е габична инфекција во устата или грлото. Кандида веќе живее во овие области, но прекумерниот раст на квасецот може да резултира со инфекција.

Доенчињата и луѓето со ослабен имунолошки систем имаат поголема веројатност да доживеат орален дрозд.

Симптомите на дрозд може да вклучуваат:

Бели дамки во внатрешноста на образите
Бели дамки на јазикот, на покривот на устата и на грлото
Црвена или болна уста и грло
Сува уста
Губење на вкус
Болно голтање
Црвенило или пукнатини на аглите на устата
Ако доите бебе со орален дрозд, оваа инфекција може да влијае и на вашите брадавици или гради бидејќи квасецот успева со влага и млеко.

Знаците дека оралниот дрозд на вашето бебе влијаел врз вас може да вклучуваат: 

Болни брадавици по неколку дена или недели безболно доење
Ронливи, сјајни или испукани брадавици
Чешање на брадавиците
Темно розеви брадавици со плускавци
Болка во градите
Снимање болка во градите за време или после хранење

Симптоми на габична инфекција на ноктите
Може да се појават габични инфекции на кожата околу ноктите на рацете и нозете ако овие области се иритираат и често се влажни. На пример, редовното грицкање нокти или маникир со контаминирани алатки може да му дозволи на квасецот да влезе во кожата и да се размножи.

Црвена и чешачка кожа околу креветот на ноктите
Деградирани кутикули
Обемна кожа околу креветот на ноктите, понекогаш со гној
Обезбојувани нокти
Стврднување на ноктите
Ако овие првични симптоми не се лекуваат, може да развиете потешка инфекција која предизвикува паѓање на ноктите.

Симптоми на габична инфекција на пенисот
Габични инфекции може да се развијат и на пенисот (кандида баланитис) или на пенисот и кожичката (кандидален баланопоститис).

Баланитис е општ термин за воспалена глава на пенисот, која често е предизвикана од габична инфекција. Луѓето со необрежан пенис имаат поголема веројатност да доживеат габична инфекција на пенисот бидејќи влагата може да се заглави под кожичката.

Исто така, можно е да добиете габична инфекција на вашиот пенис ако имате секс со партнер со анална, орална или вагинална габична инфекција.

Главните симптоми на габична инфекција на пенисот вклучуваат:

Црвена, отечена или болна глава на пенисот
Чешање, црвена кожа околу главата на пенисот
Горење при мочање
Болка за време на сексот
Мали испакнатини исполнети со гној на врвот на пенисот
Бели дамки на пенисот
Иако е поретко, луѓето со необрежан пенис може да развијат и бел исцедок со непријатен мирис, познат како smegma, под кожичката. Во потешки случаи, луѓето може да развијат пукнатини кои крварат на нивната кожичка.

Симптоми на езофагеална кандидијаза
Може да се појават габични инфекции во хранопроводникот, цевката што ги поврзува грлото и стомакот.

Наречен езофагеална кандидијаза, овој тип на инфекција најчесто ги погодува луѓето кои се имуносупримирани, особено оние со ХИВ или СИДА, бидејќи нивниот имунолошки систем не може да го спречи нормалните нивоа на Кандида од прекумерен раст.

Луѓето со езофагеална кандидијаза може да бидат асимптоматски, но најчестите симптоми вклучуваат:

Тешкотии при голтање
Болно голтање
Болка во градите, веднаш зад градната коска
Инвазивни симптоми на кандидијаза
Инвазивна кандидијаза може да се развие кога габична инфекција се проширила во крвта, срцето, мозокот, очите или коските. Ова е редок, тежок тип на габична инфекција која почесто ги погодува луѓето кои имаат ослабен имунолошки систем.

Најчеста форма на инвазивна кандидијаза е кандидемија, габична инфекција во крвотокот. Кандидемијата е една од најчестите инфекции на крвотокот меѓу хоспитализираните пациенти и може да доведе до смрт.

Симптомите на инвазивна кандидијаза не се секогаш јасни, бидејќи луѓето со инфекција често имаат други здравствени состојби што ги прават болни. Сепак, најчестите симптоми на инвазивна кандидијаза вклучуваат треска и треска кои не исчезнуваат дури и по антибиотски третман, доколку првично се сомневале за бактериска инфекција.

Кога да се обратите до давател на здравствена заштита
Ако почувствувате какви било симптоми на габична инфекција, треба да посетите лекар за лекување. Посетата на давател на здравствена заштита е особено потребна ако често добивате габични инфекции, ако никогаш не сте имале габична инфекција или ако сте бремени. Ако исто така развиете треска и треска, веднаш посетете го вашиот лекар.

Достапни се антифунгални третмани без рецепт за некои габични инфекции. Сепак, да се дијагностицирате со габична инфекција може да биде ризично ако вашите симптоми всушност се должат на друга состојба.189 На пример, симптомите на габична инфекција на вагината и пенисот – како невообичаен исцедок, болка и чешање – може да имитираат состојби како инфекции на уринарниот тракт или сексуално пренесените инфекции.

Ако земате ОТЦ антимикотици кога немате габична инфекција, тие нема ефикасно да ги третираат вашите симптоми. Со текот на времето, ова исто така може да го направи вашето тело поотпорно на третмани со габична инфекција.189 Некои габични инфекции може да бараат и орални или локални антифунгални лекови на рецепт.

Давателот на здравствена заштита може да помогне да се идентификува состојбата што ги предизвикува вашите симптоми и да го обезбеди потребниот правилен третман.

Брз преглед
Габичните инфекции се предизвикани од прекумерен раст на природен квасец на или во телото и можат да влијаат на кожата, гениталиите, устата и другите внатрешни делови на телото. Најчестите симптоми на габична инфекција се чешање и црвенило на кожата. Сепак, симптомите на габична инфекција може да варираат во зависност од тоа каде е инфекцијата. Луѓето со вагинални габични инфекции може да доживеат дополнителни симптоми како густ, бел исцедок и болка за време на секс и мокрење. Луѓето со орален дрозд (габична инфекција во устата и грлото) често доживуваат бели дамки внатре во устата и нема да ги имаат типичните симптоми.

Ако имате какви било симптоми на габична инфекција, посетете го вашиот давател на здравствена заштита.