ГЕНИТАЛНИ БРАДАВИЦИ-КАКО СЕ ДОБИВААТ?

Гениталните брадавици се полово преносливи инфекции (ППИ) предизвикани од некои типови на хуман папилома вирус (HPV). Овие брадавици можат да се појават на гениталиите, анусот, или устата. Тие се пренесуваат преку директен кожен контакт за време на сексуален однос, вклучувајќи вагинален, анален, и орален секс.

Повеќето луѓе веруваат дека појавата на израстоци во форма на брадавица е само козметички дефект. Во реалноста, сепак, проблемот е подлабок. Појавата на такви неоплазми на кожата е предизвикана од активирање на човечкиот папилома вирус (ХПВ), кој влегол во телото. Карактеристика на овој вирус е тоа што може да постои во телото целосно без симптоми за долг период на време и се активира на позадината на нарушувања на имунолошкиот систем.

Карактеристики на кондиломатозата

Болеста всушност е појава на мали израстоци на кожата. Изгледот е сличен на мали грутки, имаат телесна, светлокафеава – розова боја. Локализирани се главно на надворешните гениталии, во перинеумот, околу анусот, а понекогаш и на рацете и нозете. Ако формирањето се појави во областа на анусот, тогаш првично не може да предизвика непријатност. Како расте постои сензација на чешање и горење во ректумот. Кога брадавиците се појавуваат на надворешните гениталии, за време на сексот ова може да предизвика голема непријатност.

Отстранувањето е неопходно, бидејќи со проширувањето, не само што предизвикуваат непријатност и болка, туку постои веројатност и за развој на малигнен процес.

Кога имате генитални брадавици треба да се консултирате со лекар за да го најдете најсоодветниот метод на лекување. Значи, ако формациите се локализирани во аналниот предел треба да контактирате проктолог, за рацете, вратот, нозете, вратот –  дерматолог, а ако се на гениталиите – гинеколог или уролог.

Важно е да се разбере дека појавата на брадавици е само симптом на хуманиот папиломавирус, кој брзо се шири низ телото, па затоа не е потребно само да се отстранат, туку и да се зајакне имунитетот. Ако не постои таков комплексен третман, веројатноста за повторување е висока.

Користете кондоми, особено ако немате постојан сексуален партнер.

 

Гениталните брадавици се полово преносливи инфекции (ППИ) предизвикани од некои типови на хуман папилома вирус (HPV). Овие брадавици можат да се појават на гениталиите, анусот, или устата. Тие се пренесуваат преку директен кожен контакт за време на сексуален однос, вклучувајќи вагинален, анален, и орален секс.

Како се добиваат гениталните брадавици:

 • Сексуален контакт: Најчест начин на пренесување е преку директен сексуален контакт со инфицирано лице.
 • Контакт со заразени предмети: Иако е ретко, можно е да се заразите преку контакт со предмети кои биле во контакт со инфицирана кожа.

Симптоми:

 • Мали, месести или црвеникави брадавици на гениталиите, анусот или устата.
 • Група на брадавици кои можат да изгледаат како карфиол.
 • Свраб или непријатност во гениталната област.

Лечење на гениталните брадавици:

 • Локални креми и масти: Пропишани од лекар, како подофилокс, имиквимод, или синекахати.
 • Криотерапија: Замрзнување на брадавиците со течен азот.
 • Електрокаутеризација: Горење на брадавиците со електричен струј.
 • Ласерска терапија: Употреба на ласер за уништување на брадавиците.
 • Хируршко отстранување: Ретко, ако другите методи не се успешни.

Превенција:

 • Вакцинација: HPV вакцината може да заштити од типови на вирусот кои предизвикуваат генитални брадавици и некои видови рак.
 • Употреба на кондоми: Кондомите можат да го намалат ризикот од инфекција, иако не се 100% ефективни.
 • Редовни прегледи: За сексуално активните лица, редовни гинеколошки или уролошки прегледи.

Ако мислите дека имате генитални брадавици или сте биле изложени на HPV, консултирајте се со доктор за соодветна дијагноза и третман.