ГЕРМАНСКИОТ ВИРОЛОГ ПРЕДУПРЕДУВА: Мора да сметаме на втор и трет бран на коронавирусот

Проф. Штрек не е уверен во досегашните резултати во развојот на вакцина или лек и поради тоа општеството мора да научи да живее со коронавирусот.

Германскиот виролог Хендрик Штрек смета дека ќе дојде до втор и до трет бран на зараза со КОВИД-19 и дека општеството мора да научи да живее со овој вирус.

Тој вели дека не очекува брз развој на вакцина, ниту пак дека во скоро време гледа напредок во развојот на вакцина и покрај фактот дека потрага за неа се вклучени огромен број луѓе во светот.

Проф. Штрек не е уверен во досегашните резултати во развојот на вакцина или лек и поради тоа општеството мора да научи да живее со коронавирусот.

“Мораме со тоа да се помириме и да направиме најдобро што можеме. Тоа конкретно значи дека ќе имаме постојани осцилации, што е и сега случај. Исто така, мораме секогаш да сметаме и на појавата на жаришта“, објаснува еден од водечките виролози во Германија.