ГИНКО БИЛОБА-едно од најстарите лековити дрвја во светот-моќен антиоксиданс

Гинко (Ginkgo Biloba) е еден од најстарите живи видови дрвја. Повеќето производи од гинко се направени со екстракт подготвен од неговите листови во облик на вентилатор.

Гинко (Ginkgo Biloba) е еден од најстарите живи видови дрвја. Повеќето производи од гинко се направени со екстракт подготвен од неговите листови во облик на вентилатор.

Се верува дека најкорисните компоненти на гинко се флавоноидите, кои имаат моќни антиоксидантни квалитети и терпеноидите, кои помагаат за подобрување на циркулацијата со проширување на крвните садови и намалување на „лепливоста“ на тромбоцитите.

Гинко е најчесто достапно како орална таблета, екстракт, капсула или чај. Не јадете сирови или печени семки од гинко, кои можат да бидат отровни.

Повеќето истражувања за гинко се фокусираат на неговиот ефект врз деменција, меморија и болка предизвикана од премал проток на крв (клаудикација).

Што вели истражувањето
Истражувањето за употребата на гинко за специфични состојби покажува:

Деменција. Нема доволно докази за поддршка на употребата на гинко за да се спречи деменција или да се третираат луѓе со благо когнитивно оштетување.
Клаудикација. Прегледот на истражувањето сугерира дека земањето гинко нема значителни придобивки за луѓето со оваа состојба.
Ефектот на Гинко врз подобрувањето на меморијата имаше конфликтни резултати. Додека некои докази сугерираат дека екстрактот од гинко може скромно да ја подобри меморијата кај здрави возрасни лица, повеќето студии покажуваат дека гинко не ја подобрува меморијата, вниманието или функцијата на мозокот.

Нашиот став
Жолто светло: Внимание
Внимание
Додека гинко се чини дека е безбедно во умерени количини, истражувањата не ја поддржуваат употребата на додатокот за спречување или забавување на деменција или когнитивно опаѓање. Потребни се дополнителни истражувања за да се открие каква улога може да има гинко во поддршката на функцијата на мозокот и лекувањето на други состојби.

Безбедност и несакани ефекти
Кога се користи орално во умерени количини, гинкото се чини дека е безбедно за повеќето здрави возрасни лица.

Гинко може да предизвика:

Главоболка
Вртоглавица
Палпитации на срцето
Вознемирен стомак
Запек
Алергиски реакции на кожата
Не јадете сирови или печени семки од гинко, кои можат да бидат отровни.

Ако сте епилептични или склони кон напади, избегнувајте гинко. Големи количини на гинкотоксин може да предизвикаат напади. Гинкотоксинот се наоѓа во семките од гинко и, во помала мера, во листовите од гинко.

Ако сте постари, имате нарушување на крварењето или сте бремени, не земајте гинко. Додатокот може да го зголеми ризикот од крварење. Ако планирате да имате операција, престанете да земате гинко две недели претходно.

Гинко може да се меша со управувањето со дијабетесот. Ако земате гинко и имате дијабетес, внимателно следете го нивото на шеќер во крвта.

Некои истражувања покажаа дека глодарите на кои им давале гинко имале зголемен ризик од развој на рак на црниот дроб и тироидната жлезда.

Интеракции
Можните интеракции вклучуваат:

Алпразолам. Земањето гинко со овој лек што се користи за ублажување на симптомите на анксиозност може да ја намали ефикасноста на лекот.
Антикоагуланси и антитромбоцитни лекови, билки и додатоци. Овие видови на лекови, билки и суплементи го намалуваат згрутчувањето на крвта. Земањето гинко со нив може да го зголеми ризикот од крварење.
Антиконвулзиви и лекови за намалување на прагот на напади, билки и додатоци. Големи количини на гинкотоксин може да предизвикаат напади. Гинкотоксинот се наоѓа во семките од гинко и, во помала мера, во листовите од гинко. Можно е земањето гинко да ја намали ефикасноста на антиконвулзивниот лек.
Антидепресиви. Земањето гинко со одредени антидепресиви, како што се флуоксетин и имипрамин, може да ја намали нивната ефикасност.
Одредени статини. Земањето гинко со симвастатин  може да ги намали ефектите на лекот. Гинко, исто така, се чини дека ги намалува ефектите на аторвастатин.
Лекови за дијабетес. Гинко може да го промени вашиот одговор на овие лекови.
Ибупрофен. Можно е комбинирањето на гинко со ибупрофен да го зголеми ризикот од крварење.