Главоболка и замор-незгодна комбинација-11 причини што мора да ги знаете

Многу фактори, како дехидрација, настинка или дури и вашите лекови, може да резултираат со овие вообичаени симптоми. Подигнете ја раката ако некогаш сте почувствувале главоболка и замор заедно. Иако можеби сте само уморни од останувањето будни до доцна или имате главоболка поради стрес, постојат многу начини на кои главоболката и заморот се поврзани. И ако имате постојани главоболки и замор секој ден, можеби е време да разговарате со лекар.

Многу фактори, како дехидрација, настинка или дури и вашите лекови, може да резултираат со овие вообичаени симптоми. Подигнете ја раката ако некогаш сте почувствувале главоболка и замор заедно. Иако можеби сте само уморни од останувањето будни до доцна или имате главоболка поради стрес, постојат многу начини на кои главоболката и заморот се поврзани. И ако имате постојани главоболки и замор секој ден, можеби е време да разговарате со лекар.

Значи, што може да предизвика и главоболка и симптоми на замор? Одговорот не е толку едноставен.

Лекарот за семејна медицина Неха Вјас, д-р, вели дека овие два симптоми ги сфаќаат како Венов дијаграм. Главоболката може да биде предизвикана од одредени работи, додека заморот може да се должи на други причини. Но, кога ќе ги соберете, има сосема други фактори зошто можеби ги доживувате и двете.

Таа објаснува неколку можни причини зошто може да имате главоболка и замор и кога е време да го посетите вашиот лекар.

Што може да предизвика главоболка и замор?
Главоболката и заморот често се симптом на нешто друго – и може да биде тешко да се намали или прецизира точната причина.

„Главоболката и заморот се два различни симптоми“, вели д-р Вјас. „Кога ги спојувате, помислувате на одредени делови од телото или системи на органи кои се вклучени“.

Може да имате мигрена, нарушување на спиењето или да се браните од инфекција како грип. Иако повеќето причини поради кои имате главоболка и замор во исто време може да се справат со промени во животниот стил или лекови, ако тие два симптоми почнат да влијаат на вашиот живот, време е да побарате помош.

Д-р Вјас споделува што може да е коренот на главоболката и заморот во исто време, но нагласува дека има многу повеќе можни причини.

Настинка, грип и СОВИД-19
Заразните болести како обичната настинка, грипот и СОВИД-19 ги споделуваат типичните симптоми на главоболка и замор.

„Друг тип на инфекција може да биде пневмонија“, вели д-р Вјас. „И честопати, ако има и треска, тоа би било голема трага за тоа дали се случува нешто заразно“.

Може да имате и други симптоми како воспалено грло, кашлица и болки во телото – а има суптилни разлики помеѓу настинката, грипот и СОВИД-19.

Мигрена
Овие чести главоболки може да бидат интензивни во болка и да доаѓаат со мноштво симптоми кои започнуваат пред вашата мигрена и траат откако ќе се смири.

Многу пати, може да почнете да чувствувате симптоми – како чувство на умор – неколку дена пред мигрена. И штом ќе започне главоболката или мигрената, може да почувствувате мачнина и вртоглавица и да имате чувствителност на светлина и звук, покрај болката во главата.

И дури и откако ќе престане вашата мигрена, може да се чувствувате уморни.

Дехидрација
Дали пиете доволно вода? Одговорот може да биде не, особено ако имате главоболки. Може да се чувствувате и уморни.

Значи, колку вода треба да пиете? Мажите и луѓето на кои им е доделено машко при раѓање (AMAB) треба да пијат околу 125 унци дневно, додека жените и луѓето на кои им е доделена жена при раѓање (AFAB) треба да се стремат кон околу 91 унца.

И ако сте испиле неколку алкохолни пијалоци, тоа може да доведе до мамурлак, кој обично е предизвикан од дехидрација и недостаток на сон.

Лекови
Ако земате диуретици или лекови за хипертензија како бета-блокатори, тоа може да доведе до несакани ефекти како главоболки и замор.

Дури и одредени антибиотици, антивирусни и седативи може да ги предизвикаат овие несакани ефекти. Антидепресивите и лековите за хемотерапија, исто така, може да ви предизвикаат главоболка, како и да направат да се чувствувате уморни.

Фибромијалгија
Автоимуните болести како фибромијалгија, хронична здравствена состојба која предизвикува мускулно-скелетна болка, често имаат чести симптоми како главоболка и замор.

„Воспалението предизвикано од фибромијалгија е долготрајно“, вели д-р Вјас. „Тоа не е нешто што доаѓа одеднаш“.

Ако имате фибромијалгија, имате тенденција да доживеете избувнување каде симптомите како главоболки и замор се поинтензивни.

Нарушувања на сонот
Ако не спиете адекватно – некаде помеѓу седум и девет часа навечер – можеби сте запознаени со главоболката и заморот што произлегува од немирната ноќ.

Познато е дека вообичаените нарушувања на спиењето, како што се несоница, апнеја при спиење, синдром на немирни нозе, па дури и чкртање на забите (состојба наречена бруксизам) предизвикуваат главоболка и замор.

Потрес на мозокот
Удар во вашата глава може да резултира со потрес на мозокот, лесна трауматска повреда на мозокот. Како што можете да замислите, ова може да доведе до главоболка, но може да дојде и со други симптоми како замор, повраќање и конфузија.

Ако мислите дека имате потрес на мозокот, важно е веднаш да добиете лекарска помош.

Анемија
На сите ни треба кислород, а ако имате анемија, количината на црвени крвни зрнца што ги имате е премногу мала што го отежнува ткивото на вашето тело да добие доволно кислород.

Ова резултира со замор, слабост, вртоглавица, отежнато дишење и главоболка.

Менструација
За време на вашиот менструален циклус, вашите хормони флуктуираат и тоа може да доведе до предменструален синдром (ПМС).

Симптомите како што се грчеви, главоболки, замор и надуеност се појавуваат по овулацијата.

Бременост
Кога сме кај хормоните, ако сте бремени, нивото на прогестерон се зголемува, што може да ве натера да се чувствувате уморни и уморни.

Но, хормонот е корисен за време на почетните фази од вашата бременост. Други хормонални промени може да предизвикаат и главоболка.

Депресија
Ако имате депресија, тоа може да ве нанесе штета и емоционално и физички. Може да почувствувате и главоболка и замор поради недостаток на сон од нарушување на расположението.

Други симптоми може да вклучуваат болки во телото, тага и промени во апетитот.

Кога да одите на лекар
Запомнете, постојат многу можни причини поради кои може да имате главоболка заедно со чувство на замор или умор. Д-р Вјас вели дека фокусирањето на спиењето и следењето на внесот на кофеин може да помогне во справувањето со главоболката и заморот.

Но, ако постојано имате главоболка и се справувате со замор, можеби е време да посетите лекар, особено ако се влоши или едноставно не се подобрува.

Тие може да прашаат за други симптоми како треска или повраќање за да ги водат до вистинската дијагноза. Тие исто така може да прашаат колку долго имате главоболки и замор. Дали трае неколку недели? Дали само се чувствувате уморни наутро?

Врз основа на вашите одговори и медицинска историја, вашиот давател на здравствена заштита ќе одреди што да прави следно.

„Следните чекори може да вклучуваат лабораториска работа или некој вид на сликање ако вашиот лекар смета дека тоа е оправдано“, вели д-р Вјас. „И понекогаш, тоа може да вклучува и лекови“.