Го изгоревте јазикот? Еве како брзо може да го санирате

Медот има антибактериски и противвоспалителни својства кои можат да помогнат да се ублажи чувството на печење на јазикот.

За што побрзо ја санирате изгореницата на јазикот, применете некој од овие генијални трикови кој ќе го забрза целиот процес.

  • Земете коцка мраз и ставете ја на јазикот или изедете сладолед. Тоа ќе ви пружи моментално олеснување и ќе го намали воспалението, а ќе спречи и понатамошно оштетување на ткивото. Тоа е одличен трик со кој истовремено и ќе ја хидратизирате устата.
  • Медот има антибактериски и противвоспалителни својства кои можат да помогнат да се ублажи чувството на печење на јазикот. Ставете лажица мед во уста и почекајте малку пред да го голтнете. Повторете ја постапката два до три пати за моментално олеснување.

  • Јогуртот е еден од најдобрите домашни лекови за лекување на изгореници. Има смирувачки и разладувачки ефект. Земете лажица јогурт и држете ја неколку секунди пред да ја голтнете.
  • Ставете малку шеќер на јазикот и оставете да се стопи. Болката автоматски ќе исчезне.
  • Алое верата и нането имаат смирувачки состојки и може да ублажат разни видови на изгореници, меѓу кои е и изгореница на јазикот.