Грицкањето нокти е сериозен психолошки проблем

Психолозите им советуваат на лицата со ваков проблем да обрнат внимание на тоа во кои ситуации имаат проблем со грицкањето. Ако причина е моментален стрес, тие советуваат примена на техника на опуштање.

Кога се работи за грицкање нокти кај децата, се очекува во иднина да се ослободат од оваа навика. Меѓутоа, на возрасните тоа им е тешко, а герамснко истражување покажало дека 15% од населението има ваква лоша навика. Стручњаците сметаат дека е во прашање сериозен психолошки проблем, кој може да се реши со помош на лекар.

Според статистиките, речиси половина од децата и оние на возраст од 10 до 18 години, повремено грицкаат нокти.

Тоа секојдневно го прават третина од децата, а 45% од тинејџерите, а повеќето од нив се откажуваат по 30. година, Меѓутоа, ноктите често остануваат деформирани. Психолозите им советуваат на лицата со ваков проблем да обрнат внимание на тоа во кои ситуации имаат потреба за грицкање нокти. Ако причината е моментален стрес, тие советуваат примена на техника за опуштање, повеќе сон, и физичка активност. Ако, додека грицкате нокти чувствувате анксиозност и напнатост, тогаш тие потенцираат дека проблемот е посложен, но во секој случај важно е да направите се за да се ослободите од напнатоста.

Пронајдете поддршка меѓу најблиските. Замолете ги да ве опоменуваат кога несвесно ќе почнете да грицкате. Користете средства за јакнење на ноктите, како и лосиони, лакови и специјални масти со горчлив вкус и силен мирис. Постојат и средства кои овозможуваат ноктите  побрзо да се опорават.

Лекарите советуваат и да овие лица користат мало топче и да го стегаат секогаш кога ќе почувствуваат потреба за грицкање нокти, кот помага во ослободување од напнатоста.