Гуми за џвакање без шеќер може да предизвикаат дијареа – еве како

Постојат многу причини зошто можеби сакате да џвакате гума за џвакање без шеќер. Но, можеби се прашувате колку гума за џвакање без шеќер е премногу гума за џвакање - особено затоа што состојките што вообичаено се додаваат во овие видови гуми за џвакање може да доведат до дијареа, според Американскиот колеџ за гастроентерологија. Еве што треба да знаете.

Постојат многу причини зошто можеби сакате да џвакате гума за џвакање без шеќер. Но, можеби се прашувате колку гума за џвакање без шеќер е премногу гума за џвакање – особено затоа што состојките што вообичаено се додаваат во овие видови гуми за џвакање може да доведат до дијареа, според Американскиот колеџ за гастроентерологија. Еве што треба да знаете.

Гуми за џвакање без шеќер и дијареа
Повеќето гуми за џвакање без шеќер содржат шеќерни алкохоли, кои се засладувачи кои се наоѓаат природно во некои овошја или се произведуваат комерцијално како вештачки засладувачи, според прегледот од јануари 2021 година во Журналот за анализа на храна и лекови. Шеќерните алкохоли се користат во храната без шеќер и вклучуваат засладувачи како што се ксилитол, манитол и сорбитол.

Сорбитолот е вообичаена состојка која се наоѓа во гума за џвакање без шеќер. Студијата од февруари 2022 година објавена во Журналот за микробиологија, биотехнологија и науки за храна забележа врска помеѓу сорбитол и дигестивни проблеми, каде што сорбитолот може да биде одговорен за синдром на нервозно дебело црево (IBS) – дигестивна состојба каде што дијареата е чест симптом.

Авторите на студијата на случај од 2019 година објавена во Колеџот за семејни лекари од Канада забележаа дека истражувањето покажало дека 20 грама сорбитол дневно може да предизвикаат дијареа.

Авторите истакнаа дека, на пример, стапче гума за џвакање Trident обично содржи околу 1,25 грама сорбитол, а обично има 16 до 18 стапчиња по пакување, што е еднакво на 20 до 22,5 грама сорбитол. Значи, џвакањето повеќе од едно пакување гума за џвакање без шеќер дневно може да доведе до проблеми.

Какви видови проблеми може да предизвика сорбитол?
„Сорбитолот може да делува како лаксатив и да предизвика надуеност и дијареа“, рече д-р Рошини Рајапакса, доктор Раџ, медицински уредник на Health и гастроентеролог во медицинскиот центар Лангоне на Универзитетот во Њујорк.

Студијата за дигестивни болести од мај 2021 година покажа дека сорбитолот може конкретно да предизвика осмотска дијареа – тип што може да се ублажи само со пост, според Националната медицинска библиотека.

Сепак, д-р Раџ рече дека сорбитолот влијае на секого различно. „Некои луѓе се почувствителни на тоа од другите“, додаде д-р Раџ. „Не е штетно ако не се соочувате со никакви проблеми“.

Настрана дигестивните проблеми, засладувачот не предизвикува никакво долгорочно оштетување на цревата, рече д-р Раџ. Дигестивните проблеми поврзани со сорбитол обично се решаваат кога некој ќе престане да ја консумира оваа состојка.

Понатаму, ако голтате само стапче гума за џвакање еднаш во некое време, тоа не е голема грижа: „Треба да помине приближно во исто време како и другите видови храна, за еден до три дена“, рече д-р Раџ.

Што да направите ако сорбитолот предизвикува дигестивни проблеми
Покрај гума за џвакање без шеќер, сорбитол може да се најде и во диеталните пијалоци, сувото овошје и бонбоните без шеќер. Секогаш кога некој ќе доживее необјаснети гасови, надуеност, грчеви или дијареа, д-р Раџ предложи да се прекине сорбитолот за да се види дали тоа прави разлика.

И, рече д-р Раџ, луѓето кои се хронично надуени треба целосно да избегнуваат џвакање гуми за џвакање бидејќи тоа предизвикува да голтаат дополнителен воздух. „Може да има некој вид на двоен ефект ако џвакате гума за џвакање и има сорбитол во неа, така што луѓето кои веќе ги имаат овие проблеми не треба да џвакаат гуми за џвакање“, објасни д-р Раџ.

Ако откриете дека избегнувањето на гуми за џвакање без шеќер или друга храна со сорбитол не ги решава вашите дигестивни проблеми, можеби е време да го посетите вашиот лекар за медицински совет за да одредите кои опции за третман може да бидат достапни.