ХАОС: Дали знаете што се случува во телото откако ќе испиете САМО еден газиран пијалак?!

Газираните пијалаци обилуваат со фруктозен шеќер и празни калории, па затоа би требало да ги одбегнувате да ги пиете често.

Фармацевтот Нирај Наик пред неколку години предупредил дека еден газиран пијалак може да направи многу повеќе штета отколку што мислиме. Да се потсетиме на неговото предупредување што ќе ни се случи после 10, 20, 40 минути… 1 час… Ова е навистина добро да се знае. Во првите десет минути телото го „погодува“ поголемо количество шеќер, исто како да сте изеле 10 лажици шеќер, но нема да почувствувате промени во својот организам благодарение на делувањето на фосфорната киселина.

Освен што телото го „напаѓа“ поголемо количество шеќер, истовремено делува така што на организмот му ги „одзема“ витамините и минералите. Освен нездравото делување одвнатре, темните газирани пијалаци ќе остават и непријатни темни дамки на забите, особено ако ги пиете често, вашите заби ќе потемнат.

После 20 минути – нивото на шеќер во крвта расте и предизвикува засилено лачење на инсулин. Црниот дроб реагира на тој начин што го претвора шеќерот во масни наслаги.

После 40 минути – доаѓа до апсорпција на кофеин. Крвниот притисок расте, а како одговор на тоа црниот дроб дистрибуира повеќе шеќер во крвотокот. Рецепторите за аденозин во мозокот сега се блокирани и го спречуваат чувството на замор и поспаност.

После 45 минути – во телото се случува засилено излачување на допамин кој создава чувство на среќа, слично на она кога личноста консумира хероин, појаснува Наик.

После еден час – газираниот пијалак и понатаму го „турка“ метаболизмот затоа што фосрфорната киселина од напитокот се врзува со калциумот, магнезиумот и цикот во цревата, а големо количество шеќер и дополнителни засладувачи предизвикуваат зголемено излачување калциум.