Хепатитис Б-сериозна инфекција на црниот дроб

Хепатитис Б е сериозна инфекција на црниот дроб предизвикана од вирусот на хепатитис Б (ХБВ). За повеќето луѓе, хепатитис Б е краткотраен, исто така наречен акутен, и трае помалку од шест месеци. Но, за други, инфекцијата станува хронична, што значи дека трае повеќе од шест месеци. Имањето хроничен хепатитис Б го зголемува ризикот од развој на откажување на црниот дроб, рак на црниот дроб или цироза - состојба која трајно го оштетува црниот дроб.

Хепатитис Б е сериозна инфекција на црниот дроб предизвикана од вирусот на хепатитис Б (ХБВ). За повеќето луѓе, хепатитис Б е краткотраен, исто така наречен акутен, и трае помалку од шест месеци. Но, за други, инфекцијата станува хронична, што значи дека трае повеќе од шест месеци. Имањето хроничен хепатитис Б го зголемува ризикот од развој на откажување на црниот дроб, рак на црниот дроб или цироза – состојба која трајно го  оштетува црниот дроб.

Повеќето возрасни лица со хепатитис Б се опоравуваат целосно, дури и ако нивните симптоми се тешки. Доенчињата и децата имаат поголема веројатност да развијат долготрајна инфекција со хепатитис Б. Ова е познато како хронична инфекција.

Вакцината може да спречи хепатитис Б, но нема лек доколку ја имате оваа состојба. Ако сте заразени, преземањето одредени мерки на претпазливост може да помогне да се спречи ширењето на вирусот на други.

Симптоми
Симптомите на акутен хепатитис Б се движат од благи до тешки. Тие обично се појавуваат околу 1 до 4 месеци откако сте биле заразени, иако можете да ги видите веќе две недели откако сте заразени. Некои луѓе, обично мали деца, може да немаат никакви симптоми.

Знаците и симптомите на хепатитис Б може да вклучуваат:

Стомачна болка
Темна урина
Треска
Болки во зглобовите
Губење на апетит
Гадење и повраќање
Слабост и замор
Пожолтување на кожата и белките на очите, наречено и жолтица

Кога да одите на лекар
Ако знаете дека сте биле изложени на хепатитис Б, веднаш контактирајте со вашиот давател на здравствена заштита. Превентивниот третман може да го намали ризикот од инфекција доколку го примите третманот во рок од 24 часа по изложувањето на вирусот.

Причини
Инфекцијата со хепатитис Б е предизвикана од вирусот на хепатитис Б (ХБВ). Вирусот се пренесува од човек на човек преку крв, сперма или други телесни течности. Не се шири со кивање или кашлање.

Вообичаени начини на кои ХБВ може да се шири се:

Сексуален контакт. Може да добиете хепатитис Б ако имате незаштитен секс со некој што е заразен. Вирусот може да ви помине ако крвта, плунката, спермата или вагиналниот секрет на лицето навлезат во вашето тело.
Споделување на игли. ХБВ лесно се шири преку игли и шприцови контаминирани со заразена крв. Споделувањето на интравенски реквизити за лекови ве става на висок ризик од хепатитис Б.
Случајни стапчиња за игла. Хепатитис Б ги загрижува здравствените работници и сите други кои доаѓаат во контакт со човечка крв.
Мајка на дете. Бремените жени заразени со ХБВ можат да го пренесат вирусот на своите бебиња за време на породувањето. Сепак, новороденчето може да се вакцинира за да не се зарази во скоро сите случаи. Разговарајте со вашиот давател на услуги за тестирање за хепатитис Б ако сте бремени или сакате да забремените.

Акутен наспроти хроничен хепатитис Б
Инфекцијата со хепатитис Б може да биде краткотрајна, исто така наречена акутна. Или може да трае долго време, познато и како хронично.

Акутната инфекција со хепатитис Б трае помалку од шест месеци. Вашиот имунолошки систем веројатно може да го исчисти акутниот хепатитис Б од вашето тело и треба целосно да се опоравите во рок од неколку месеци. Повеќето луѓе кои добиваат хепатитис Б како возрасни имаат акутна инфекција, но тоа може да доведе до хронична инфекција.

Хроничната инфекција со хепатитис Б трае шест месеци или подолго. Тоа се задржува бидејќи вашиот имунолошки систем не може да се избори со инфекцијата. Хроничната инфекција со хепатитис Б може да трае цел живот, што веројатно ќе доведе до сериозни болести како што се цироза и рак на црниот дроб. Некои луѓе со хроничен хепатитис Б може да немаат никакви симптоми. Некои може да имаат постојан замор и благи симптоми на акутен хепатитис.

Колку сте помлади кога ќе добиете хепатитис Б – особено новороденчиња или деца помлади од 5 години – толку е поголем ризикот инфекцијата да стане хронична. Хроничната инфекција може да остане неоткриена со децении додека лицето сериозно не се разболи од заболување на црниот дроб.

Фактори на ризик
Хепатитис Б се шири преку контакт со крв, сперма или други телесни течности од заразено лице. Вашиот ризик од инфекција со хепатитис Б се зголемува ако:

Имајте незаштитен секс со повеќе сексуални партнери или со некој што е заразен со ХБВ
Споделување на игли за време на интравенска употреба на дрога
Дали сте маж кој има секс со други мажи
Живејте со некој кој има хронична ХБВ инфекција
Дали е новороденче родено од заразена мајка
Имајте работа која ве изложува на човечка крв
Патувајте во региони со високи стапки на инфекција со ХБВ, како што се Азија, Пацифичките острови, Африка и Источна Европа.

Имањето хронична ХБВ инфекција може да доведе до сериозни компликации, како што се:

Лузни на црниот дроб (цироза). Воспалението поврзано со инфекција со хепатитис Б може да доведе до екстензивни лузни на црниот дроб (цироза), што може да ја наруши способноста на црниот дроб да функционира.
Рак на црниот дроб. Луѓето со хронична инфекција со хепатитис Б имаат зголемен ризик од рак на црниот дроб.
Инсуфициенција на црниот дроб. Акутна црнодробна инсуфициенција е состојба во која виталните функции на црниот дроб се исклучуваат. Кога тоа ќе се случи, неопходна е трансплантација на црн дроб за да се остане жив.
Реактивирање на вирусот на хепатитис Б. Луѓето со хроничен хепатитис Б кои имаат супресија на нивниот имунолошки систем се склони кон реактивирање на вирусот на хепатитис Б. Ова може да доведе до значително оштетување на црниот дроб или дури и откажување на црниот дроб. Ова ги вклучува луѓето кои примаат имуносупресивни лекови, како што се високи дози на кортикостероиди или хемотерапија. Пред да ги земете овие лекови, треба да се тестирате за хепатитис Б. Ако тестот е позитивен за хепатитис Б, треба да ве посети специјалист за црниот дроб (хепатолог) пред да започнете со овие терапии.
Други услови. Луѓето со хроничен хепатитис Б може да развијат бубрежна болест или воспаление на крвните садови.
Превенција
Вакцината против хепатитис Б обично се дава како две инјекции поделени со еден месец или три или четири инјекции во текот на шест месеци, во зависност од тоа која вакцина е дадена. Не можете да добиете хепатитис Б од вакцината. Вакцината против хепатитис Б е препорачана од Советодавниот комитет на Соединетите држави за практики на имунизација за возрасни од 19 до 59 години кои немаат контраиндикација за вакцината.

Вакцината против хепатитис Б исто така се препорачува за:

Новороденчиња
Деца и адолесценти кои не се вакцинирани при раѓање
Оние кои работат или живеат во центар за лица со хендикеп во развојот
Луѓе кои живеат со некој кој има хепатитис Б
Здравствени работници, работници за брза помош и други лица кои доаѓаат во контакт со крв
Секој кој има сексуално пренослива инфекција, вклучително и ХИВ
Мажи кои имаат секс со мажи
Луѓе кои имаат повеќе сексуални партнери
Сексуални партнери на некој кој има хепатитис Б
Луѓе кои инјектираат нелегални дроги или делат игли и шприцови
Луѓе со хронично заболување на црниот дроб
Луѓе со краен стадиум на бубрежна болест
Патници кои планираат да одат во област во светот со висока стапка на инфекција со хепатитис Б
Преземете мерки на претпазливост за да избегнете ХБВ

Други начини за намалување на ризикот од ХБВ вклучуваат:

Знајте го статусот на ХБВ на кој било сексуален партнер. Не се впуштајте во незаштитен секс освен ако не сте апсолутно сигурни дека вашиот партнер не е заразен со ХБВ или која било друга сексуално пренослива инфекција.
Користете нов кондом од латекс или полиуретан секој пат кога имате секс доколку не ја знаете здравствената состојба на вашиот партнер. Запомнете дека иако кондомите можат да го намалат ризикот од заразување со ХБВ, тие не го елиминираат ризикот.
Не користете нелегални дроги. Ако користите недозволени дроги, побарајте помош да престанете. Ако не можете да престанете, користете стерилна игла секој пат кога ќе инјектирате недозволени дроги. Никогаш не споделувајте игли.
Бидете внимателни при пирсинг и тетовирање на телото. Ако добиете пирсинг или тетоважа, побарајте реномирана продавница. Прашајте како се чисти опремата. Погрижете се вработените да користат стерилни игли. Ако не можете да добиете одговори, побарајте друга продавница.
Прашајте за вакцината против хепатитис Б пред да патувате. Ако патувате во регион каде што хепатитис Б е вообичаен, прашајте го вашиот давател на услуги за вакцината против хепатитис Б однапред. Обично се дава во серија од три инјекции во период од шест месеци.

Компликации
Имањето хронична ХБВ инфекција може да доведе до сериозни компликации, како што се:

Лузни на црниот дроб (цироза). Воспалението поврзано со инфекција со хепатитис Б може да доведе до екстензивни лузни на црниот дроб (цироза), што може да ја наруши способноста на црниот дроб да функционира.
Рак на црниот дроб. Луѓето со хронична инфекција со хепатитис Б имаат зголемен ризик од рак на црниот дроб.
Инсуфициенција на црниот дроб. Акутна црнодробна инсуфициенција е состојба во која виталните функции на црниот дроб се исклучуваат. Кога тоа ќе се случи, неопходна е трансплантација на црн дроб за да се остане жив.
Реактивирање на вирусот на хепатитис Б. Луѓето со хроничен хепатитис Б кои имаат супресија на нивниот имунолошки систем се склони кон реактивирање на вирусот на хепатитис Б. Ова може да доведе до значително оштетување на црниот дроб или дури и откажување на црниот дроб. Ова ги вклучува луѓето кои примаат имуносупресивни лекови, како што се високи дози на кортикостероиди или хемотерапија. Пред да ги земете овие лекови, треба да се тестирате за хепатитис Б. Ако тестот е позитивен за хепатитис Б, треба да ве посети специјалист за црниот дроб (хепатолог) пред да започнете со овие терапии.
Други услови. Луѓето со хроничен хепатитис Б може да развијат бубрежна болест или воспаление на крвните садови.

Дијагноза
Вашиот давател на здравствена заштита ќе ве прегледа и ќе бара знаци на оштетување на црниот дроб, како што се пожолтување на кожата или болки во стомакот. Тестовите кои можат да помогнат да се дијагностицира хепатитис Б или неговите компликации се:

Тестови на крвта. Тестовите на крвта можат да откријат знаци на вирусот на хепатитис Б во вашето тело и да му кажат на вашиот лекар дали е акутен или хроничен. Едноставен тест на крвта исто така може да утврди дали сте имуни на состојбата.
Ултразвук на црниот дроб. Специјален ултразвук наречен минлива еластографија може да ја покаже количината на оштетување на црниот дроб.
Биопсија на црниот дроб. Вашиот провајдер може да отстрани мал примерок од вашиот црн дроб за тестирање за да провери дали има оштетување на црниот дроб. Ова се нарекува биопсија на црниот дроб. За време на овој тест, вашиот добавувач вметнува тенка игла низ вашата кожа и во црниот дроб и отстранува примерок од ткиво за лабораториска анализа.
Скрининг здрави луѓе за хепатитис Б
Здравствените услуги понекогаш тестираат одредени здрави луѓе за инфекција со хепатитис Б бидејќи вирусот може да го оштети црниот дроб пред да предизвика знаци и симптоми.

Разговарајте со вашиот давател на услуги за скрининг за инфекција со хепатитис Б ако:

Третман за хронична инфекција со хепатитис Б
Повеќето луѓе на кои им е дијагностицирана хронична инфекција со хепатитис Б имаат потреба од третман до крајот на нивниот живот. Одлуката да се започне лекување зависи од многу фактори, вклучувајќи: ако вирусот предизвикува воспаление или лузни на црниот дроб, исто така наречени цироза; ако имате други инфекции, како што се хепатитис Ц или ХИВ; или ако вашиот имунолошки систем е потиснат од лекови или болест. Третманот помага да се намали ризикот од заболување на црниот дроб и ве спречува да ја пренесете инфекцијата на други.

Food For Healthy And Clean Liver. Top view

Третманот за хроничен хепатитис Б може да вклучува:

Антивирусни лекови. Неколку антивирусни лекови – вклучувајќи ги ентекавир  , тенофовир, ламивудин, адефовир   и телбивудин – можат да помогнат во борбата против вирусот и да ја забават неговата способност да го оштети вашиот црн дроб. Овие лекови се земаат преку уста. Вашиот провајдер може да препорача комбинирање на два од овие лекови или земање на еден од овие лекови со интерферон за да се подобри одговорот на третманот.
Инјекции со интерферон. Интерферон алфа-2б (Интрон А) е вештачка верзија на супстанција произведена од телото за да се бори против инфекции. Се користи главно за млади луѓе со хепатитис Б кои сакаат да избегнат долготраен третман или жени кои можеби ќе сакаат да забременат во рок од неколку години, по завршување на конечен курс на терапија. Жените треба да користат контрацепција за време на третманот со интерферон. Интерферон не треба да се користи за време на бременоста. Несаканите ефекти може да вклучуваат гадење, повраќање, отежнато дишење и депресија.
Трансплантација на црн дроб. Ако вашиот црн дроб е сериозно оштетен, трансплантација на црн дроб може да биде опција. За време на трансплантација на црн дроб, хирургот го отстранува вашиот оштетен црн дроб и го заменува со здрав црн дроб. Повеќето трансплантирани црн дроб доаѓаат од починати донори, иако мал број доаѓаат од живи донатори кои донираат дел од својот црн дроб.
Се развиваат и други лекови за лекување на хепатитис Б.