Хигиена на гениталиите на бебињата

Важно е да ги одржувате гениталиите на вашето бебе чисти. Ова помага да се спречат инфекции и да се одржи вашето бебе здраво. За чистење на гениталиите на вашето бебе, можете да користите топла вода и мека крпа за миење или памук. Во водата додадете мала количина благ детски чистач со вграден хидратантен крем. Погрижете се да ги измиете сите средства за чистење од гениталиите на вашето бебе. Можете да ги исчистите гениталиите на вашето бебе кога му ја менувате пелената и за време на капењето.

Важно е да ги одржувате гениталиите на вашето бебе чисти. Ова помага да се спречат инфекции и да се одржи вашето бебе здраво.

За чистење на гениталиите на вашето бебе, можете да користите топла вода и мека крпа за миење или памук. Во водата додадете мала количина благ детски чистач со вграден хидратантен крем. Погрижете се да ги измиете сите средства за чистење од гениталиите на вашето бебе.

Можете да ги исчистите гениталиите на вашето бебе кога му ја менувате пелената и за време на капењето.

Чистење на пенисот на бебето
Нежно измијте го пенисот и скротумот на вашето бебе со топла вода со благо средство за чистење за бебиња и мека крпа за миење или памучна топка. Исушете го пенисот и скротумот на вашето бебе со нежно тапкање со мека крпа.

Треба да ја исчистите само надворешната страна на кожичката на вашето бебе. Можете да ја исчистите внатрешноста на кожичката кога таа лесно се повлекува сама, што обично се случува кога вашето дете има 2-3 години. Понекогаш тоа не може да се случи до пубертетот.

Вообичаено е млечно бела супстанца (наречена smegma) да се собере под кожичката. Ова е направено од мртви клетки на кожата и природни секрети. Не е ништо за грижа.

Ако вашето бебе е обрежано, намачкајте го предниот дел од пелената со вазелин или крем за шепи. Ова ќе го спречи пенисот на вашето бебе да се залепи за пелената додека заздравува. Не се препорачува обрежување од немедицински причини.

Чистење на усни на бебето
Кремите за пелени, потта и другите супстанции може да се соберат во и околу усните усни. Но, генерално, треба да се исчистат во и околу усните само за да се отстранат трагите од измет.

За чистење на усните на вашето женско бебе:

Намачкајте мека крпа за перење или памук со топла вода што содржи благо средство за чистење бебиња.
Раширете ги нозете на вашето бебе и избришете ги меѓу усните, почнувајќи од предната страна и нежно бришејќи наназад.
Користете чист дел од крпата или нов памук ако треба повторно да избришете.
Исушете ја гениталната област на вашето бебе со нежно тапкање со мека крпа.
Не користете вагинални дезодоранси или креми. Тие можат да ја нарушат природната хемиска рамнотежа на вагината на вашето бебе и да го зголемат ризикот од инфекција.

Понекогаш вашето бебе може да има густ млечен исцедок – тоа не треба да се чисти. Ако не сте сигурни за кое било друго испуштање, посетете го вашиот општ лекар или медицинска сестра за здравјето на детето и семејството.