ХИПЕРАКТИВЕН МОЧЕН МЕУР-чест и ненадеен нагон за мокрење

Премногу активниот мочен меур предизвикува чест и ненадеен нагон за мокрење што може да биде тешко да се контролира. Може да се чувствувате како да треба да  измокрите многу пати во текот на денот и ноќта, а исто така може да доживеете ненамерно губење на урината (ургентна инконтиненција). Ако имате преактивен мочен меур, може да се чувствувате засрамено, да се изолирате или да го ограничите вашиот работен и социјален живот. Добрата вест е дека кратката проценка може да утврди дали има специфична причина за симптомите на хиперактивни мочен меур.

Премногу активниот мочен меур предизвикува чест и ненадеен нагон за мокрење што може да биде тешко да се контролира. Може да се чувствувате како да треба да  измокрите многу пати во текот на денот и ноќта, а исто така може да доживеете ненамерно губење на урината (ургентна инконтиненција). Ако имате преактивен мочен меур, може да се чувствувате засрамено, да се изолирате или да го ограничите вашиот работен и социјален живот. Добрата вест е дека кратката проценка може да утврди дали има специфична причина за симптомите на хиперактивни мочен меур.

Можеби ќе можете да управувате со симптомите на хиперактивен мочен меур со едноставни стратегии за однесување, како што се промени во исхраната, временско празнење и техники за задржување на мочниот меур користејќи ги мускулите на карличниот под. Ако овие првични напори не помогнат доволно со симптомите на хиперактивни мочен меур, достапни се дополнителни третмани.

Чувствувате ненадеен нагон за мокрење што е тешко да се контролира
Искусувате ненамерно губење на урина веднаш по итна потреба за мокрење (ургентна инконтиненција)
Уринирате често, обично осум или повеќе пати во 24 часа
Се будите повеќе од два пати во текот на ноќта за да уринирате (ноктурија)
Дури и ако можете навреме да стигнете до тоалетот кога ќе почувствувате нагон за мокрење, неочекуваното често мокрење и ноќното мокрење може да го нарушат вашиот живот.

Кога да одите на лекар
Иако не е невообичаено кај постарите возрасни лица, хиперактивниот мочен меур не е типичен дел од стареењето. Можеби не е лесно да се разговара за вашите симптоми, но ако тие ве вознемируваат или го нарушуваат вашиот живот, разговарајте со вашиот лекар. Достапни се третмани кои би можеле да ви помогнат.

Бубрезите произведуваат урина, која се истекува во вашиот мочен меур. Кога уринирате, урината поминува од вашиот мочен меур преку цевка наречена уретра. Мускулот во уретрата наречен сфинктер се отвора за да ја ослободи урината надвор од телото.

Кај жените, отворот на уретрата се наоѓа веднаш над вагиналниот отвор. Кај мажите, отворот на уретрата е на врвот на пенисот.

Како што се полни вашиот мочен меур, нервните сигнали испратени до вашиот мозок на крајот предизвикуваат потреба за мокрење. Кога уринирате, овие нервни сигнали ја координираат релаксацијата на мускулите на карличниот под и мускулите на уретрата (мускулите на уринарниот сфинктер). Мускулите на мочниот меур се затегнуваат (се стегаат), туркајќи ја урината надвор.

Неволни контракции на мочниот меур
Премногу активниот мочен меур се јавува кога мускулите на мочниот меур почнуваат сами да се собираат дури и кога волуменот на урината во вашиот мочен меур е низок. Тие се нарекуваат неволни контракции и создаваат итна потреба за мокрење.

Неколку состојби може да придонесат за знаци и симптоми на хиперактивен мочен меур, вклучувајќи:

Невролошки нарушувања, како што се мозочен удар и мултиплекс склероза
Дијабетес
Инфекции на уринарниот тракт кои можат да предизвикаат симптоми слични на оние на хиперактивен мочен меур
Хормонални промени за време на менопаузата кај жените
Состојби кои влијаат на мочниот меур, како што се тумори или камења во мочниот меур
Фактори кои го попречуваат патот на урината да го напушти мочниот меур, како што се зголемена простата, запек или претходна операција за лекување на инконтиненција

Симптомите на хиперактивен мочен меур исто така може да бидат поврзани со:

Лекови кои предизвикуваат вашето тело да произведува многу урина или бараат да ги земате со многу течности
Пиење премногу кофеин или алкохол
Намалување на когнитивната функција поради стареење, што може да го отежне вашиот мочен меур да ги разбере сигналите што ги добива од вашиот мозок
Тешкотии со одење, што може да доведе до итност на мочниот меур ако не можете брзо да стигнете до тоалетот
Нецелосно празнење на мочниот меур, што може да доведе до симптоми на хиперактивен мочен меур, бидејќи ви останува малку простор за складирање урина
Специфичната причина за хиперактивен мочен меур може да биде непозната.

Фактори на ризик
Како што стареете, имате зголемен ризик од развој на хиперактивен мочен меур. Исто така, имате поголем ризик од болести и нарушувања, како што се зголемена простата и дијабетес, што може да придонесе за други проблеми со функцијата на мочниот меур.

Многу луѓе со когнитивен пад – на пример, оние кои имале мозочен удар или имаат Алцхајмерова болест – развиваат хиперактивен мочен меур. Инконтиненцијата што произлегува од ситуации како оваа може да се менаџира со распоред на течности, временски и поттикнати празнење, абсорбента облека и програми за дебелото црево.

Некои луѓе со хиперактивен мочен меур исто така имаат проблеми со контролата на дебелото црево; кажете му на вашиот лекар ако ова е проблем за вас.

Компликации
Секаков вид на инконтиненција може да влијае на вашиот севкупен квалитет на живот. Ако симптомите на вашиот хиперактивен мочен меур предизвикуваат нарушување во вашиот живот, исто така може да имате:

Емоционална вознемиреност или депресија
Анксиозност
Нарушувања на спиењето и прекинати циклуси на спиење
Проблеми со сексуалноста

Во некои случаи, третманот на овие поврзани состојби може да помогне со вашите уринарни симптоми.

Жените кои имаат хиперактивен мочен меур исто така може да имаат нарушување наречено мешана инконтиненција, кога се јавува и итност и стресна инконтиненција. Стресната инконтиненција е ненамерно губење на урина предизвикано од физичко движење или активност што врши притисок врз вашиот мочен меур, како што се кашлање, кивање, смеење или вежбање. Третманот на стресната инконтиненција веројатно нема да помогне во симптомите на хиперактивни мочен меур. Слично на тоа, третманот на хиперактивен мочен меур веројатно нема да ги подобри симптомите на стресна инконтиненција.

Некои луѓе може да имаат вообичаена комбинација на проблеми со складирање на мочниот меур и проблеми со празнење на мочниот меур. Мочниот меур може да предизвика многу итност, па дури и инконтиненција, но не се празни добро. Специјалист можеби ќе може да ви помогне со оваа комбинација на проблеми со мочниот меур.

Превенција
Овие избори за здрав начин на живот може да го намалат ризикот од хиперактивен мочен меур:

Одржувајте здрава тежина.
Правете редовна, дневна физичка активност и вежбајте.
Ограничете го кофеинот и алкохолот.
Престанете да пушите.
Управувајте со хронични состојби, како што е дијабетесот, кои може да придонесат за симптоми на хиперактивни мочен меур.
Правете вежби за да ги зајакнете мускулите на дното на карлицата. Овие вежби се нарекуваат Кегелови вежби.

Дијагноза
Ако имате невообичаени нагони за мокрење, вашиот давател на здравствена заштита ќе провери да се увери дека немате инфекција или крв во урината. Вашиот провајдер можеби ќе сака да се увери дека целосно го празните мочниот меур кога уринирате.

Вашиот провајдер ќе бара индиции кои исто така може да укажат на фактори кои придонесуваат. Вашиот состанок најверојатно ќе вклучува:

Медицинска историја
Физички преглед, кој може да вклучува ректален преглед и карличен преглед кај жените
Примерок од урина за тестирање за инфекција, траги од крв или други абнормалности
Фокусиран невролошки преглед кој може да идентификува сензорни проблеми или рефлексни проблеми

Тестови за функцијата на мочниот меур
Вашиот доктор може да препорача тестови за да процени колку добро функционира вашиот мочен меур и неговата способност постојано и целосно да се празни (уродинамички тестови). Овие тестови обично бараат упатување до специјалист, но тестирањето можеби не е неопходно за да се постави дијагноза или да се започне со третман. Уродинамичките тестови вклучуваат:

Мерење на урината оставена во мочниот меур. Овој тест е важен ако постои загриженост за вашата способност целосно да го испразните мочниот меур кога уринирате. Преостанатата урина во мочниот меур (пост-празнина резидуална урина) може да предизвика симптоми идентични со оние на хиперактивен мочен меур.

За да се измери преостанатата урина откако ќе се испразни, вашиот лекар може да побара ултразвучно скенирање на вашиот мочен меур. Ултразвучното скенирање ги преведува звучните бранови во слика, покажувајќи колку урина останува во вашиот мочен меур откако ќе уринирате. Во некои случаи, тенка цевка (катетер) се пренесува низ уретрата и во вашиот мочен меур за да се исцеди преостанатата урина, која потоа може да се измери.

Мерење на стапката на проток на урина. За да се измери волуменот и брзината на вашето празнење, може да биде побарано да уринирате во уред (урофлометар). Урофлометар ја фаќа и мери урината и ги преведува податоците во графикон на промени во брзината на протокот.
Тестирање на притисокот во мочниот меур. Цистометријата е тест кој го мери притисокот во вашиот мочен меур и во околниот регион додека вашиот мочен меур се полни. За време на овој тест, вашиот лекар користи тенка цевка (катетер) за полека да го наполни вашиот мочен меур со топла течност. Друг катетер со сензор за мерење на притисок се става во ректумот или, за жените, во вагината. Сензорот кажува колку притисок треба да изврши вашиот мочен меур за целосно да се испразни.

Оваа процедура може да идентификува дали имате неволни мускулни контракции или вкочанет мочен меур кој не може да складира урина под низок притисок.

Вашиот лекар ќе ги прегледа резултатите од сите тестови со вас и ќе предложи стратегија за третман.

Третман
Комбинацијата на стратегии за третман може да биде најдобриот пристап за ублажување на симптомите на хиперактивниот мочен меур.

Бихејвиоралните интервенции се првиот избор за помагање во управувањето со хиперактивен мочен меур. Тие често се ефикасни и немаат никакви несакани ефекти. Бихејвиоралните интервенции може да вклучуваат:

Вежби за мускулите на карличниот под. Кегеловите вежби ги зајакнуваат мускулите на карличниот под и уринарниот сфинктер. Овие зајакнати мускули можат да ви помогнат да ги запрете неволните контракции на мочниот меур.

Вашиот доктор или физиотерапевт може да ви помогне да научите како правилно да ги правите Кегеловите вежби. Исто како и секоја друга рутина за вежбање, колку добро функционираат Кегеловите вежби за вас зависи од тоа дали ги изведувате редовно.

Биофидбек. За време на биофидбекот, поврзани сте со електрични сензори кои ви помагаат да мерите и да добивате информации за вашето тело. Сензорите за биофидбек ве учат како да направите суптилни промени во вашето тело, како што е зајакнување на карличните мускули, така што кога имате чувство на итност, подобро ќе можете да ги потиснете.
Здрава тежина. Ако сте со прекумерна тежина, губењето на тежината може да ги олесни симптомите. Губењето на тежината може да помогне ако имате и стресна уринарна инконтиненција.
Планирани одења во тоалет. Поставувањето распоред за тоалет – на пример, на секои два до четири часа – ве натера да уринирате во исто време секој ден, наместо да чекате додека не почувствувате потреба за мокрење.
Интермитентна катетеризација. Ако не можете добро да го испразните мочниот меур, периодично користење на катетер за целосно празнење на мочниот меур му помага на вашиот мочен меур да го направи она што не може сам да го направи. Прашајте го вашиот лекар дали овој пристап е вистинскиот за вас.
Апсорбирачки влошки. Носењето впивачки влошки или долна облека може да ја заштити вашата облека и да ви помогне да избегнете срамни инциденти, што значи дека нема да морате да ги ограничувате вашите активности. Апсорбирачката облека доаѓа во различни големини и нивоа на апсорпција.
Тренинг на мочниот меур. Тренингот за мочниот меур вклучува обука за да го одложите празнењето кога ќе почувствувате потреба за мокрење. Почнувате со мали доцнења, како што се 30 минути, и постепено продолжувате до мокрење на секои три до четири часа. Тренингот на мочниот меур е возможен само ако сте во можност успешно да ги затегнете (контрахирате) мускулите на карличниот под.

Лекови
По менопаузата, вагиналната естрогенска терапија може да помогне во зајакнувањето на мускулите и ткивата во уретрата и вагиналната област. Вагиналниот естроген доаѓа во форма на крем, супозиторија, таблета или прстен и може значително да ги подобри симптомите на хиперактивен мочен меур.

Лековите кои го релаксираат мочниот меур може да бидат корисни за ублажување на симптомите на прекумерно активниот мочен меур и намалување на епизодите на ургентна инконтиненција. Овие лекови вклучуваат:

Толтеродин
Оксибутинин, кој може да се земе како пилула или да се користи како фластер за кожа
Солифенацин
Фезотеродин
Mirabegron
Вообичаени несакани ефекти на повеќето од овие лекови вклучуваат суви очи и сува уста, но пиењето вода за да ја задоволи жедта може да ги влоши симптомите на прекумерно активниот мочен меур. Запек – уште еден потенцијален несакан ефект – може да ги влоши симптомите на мочниот меур. Формите со продолжено ослободување на овие лекови, вклучително и фластерот за кожата или гелот, може да предизвикаат помалку несакани ефекти.

Вашиот лекар може да препорача да испиете мали количини вода или да цицате парче бонбона без шеќер или да џвакате гума за џвакање без шеќер за да ја ублажите сувата уста и да користите капки за очи за да ги одржувате вашите очи влажни. Препаратите без рецепт, како што се производите на Биотен, можат да бидат корисни за долготрајна сува уста. За да избегнете запек, вашиот лекар може да препорача диета богата со влакна или употреба на омекнувачи на столицата.

Инјекции на мочниот меур
ОнаботулинумтоксинА, исто така наречен ботокс, е протеин од бактериите кои предизвикуваат болест на ботулизам. Се користи во мали дози директно инјектирани во ткивата на мочниот меур, овој протеин ги релаксира мускулите.

Истражувањата покажуваат дека може да биде корисен за тешка итна инконтиненција. Привремените ефекти обично траат шест месеци или повеќе, но потребни се повторени инјекции.

Несаканите ефекти од овие инјекции вклучуваат инфекции на уринарниот тракт и уринарна ретенција. Ако размислувате за третмани со ботокс, треба да бидете подготвени и способни да се катетеризирате ако се појави уринарна ретенција.

Стимулација на нервите
Уред за стимулација на сакрален нерв
Регулирањето на нервните импулси на вашиот мочен меур може да ги подобри симптомите на хиперактивниот мочен меур.

Една процедура користи тенка жица поставена блиску до сакралните нерви – кои носат сигнали до вашиот мочен меур – каде што минуваат во близина на вашата опашка.

Оваа минимално инвазивна процедура често се прави со тестирање на привремена жица вградена под кожата во долниот дел на грбот. Понекогаш тоа може да се направи како напредна процедура во која се вградува трајната електрода и се врши подолго испитување. Вашиот лекар потоа користи рачен уред поврзан со жица за да доставува електрични импулси до вашиот мочен меур, слично на она што го прави пејсмејкерот за срцето. Ако ви помогне со симптомите, хируршки се вградува постојан генератор на пулс кој работи на батерија за да помогне во регулирањето на нервниот ритам.

Перкутана стимулација на тибијален нерв (PTNS)
Оваа процедура користи тенка игла која се става низ кожата во близина на вашиот глужд за да испрати електрична стимулација од нерв во ногата (тибијален нерв) до вашиот ‘рбет, каде што се поврзува со нервите кои го контролираат мочниот меур.

Третманите со PTNS се спроведуваат еднаш неделно во тек на 12 недели за да помогнат во лекувањето на симптомите на хиперактивен мочен меур. Најверојатно ќе ви требаат третмани за одржување на секои три до четири недели за да ги држите симптомите под контрола.

Хирургија
Операцијата за лекување на хиперактивен мочен меур е резервирана за луѓе со тешки симптоми кои не реагираат на други третмани. Целта е да се подобри способноста на мочниот меур да складира урина и да го намали притисокот во мочниот меур. Сепак, овие процедури нема да помогнат во ублажување на болката во мочниот меур. Овие процедури вклучуваат:

Операција за зголемување на капацитетот на мочниот меур. Оваа процедура користи делови од вашето црево за да замени дел од вашиот мочен меур. Оваа операција се користи само во случаи на тешка итна инконтиненција која не реагира на други, поконзервативни мерки за третман. Ако ја имате оваа операција, можеби ќе треба да користите катетер наизменично до крајот на животот за да го испразните мочниот меур.
Отстранување на мочниот меур. Оваа процедура се користи како последно средство и вклучува отстранување на мочниот меур и хируршко конструирање на замена на мочниот меур (необичниот меур) или отвор во телото (стома) за прикачување на кеса на кожата за собирање урина.

Алтернативна Медицина
Не се докажани комплементарни или алтернативни терапии за успешно лекување на хиперактивниот мочен меур.

Истражувањата сугерираат дека акупунктурата може да помогне во олеснување на симптомите на прекумерно активниот мочен меур. Акупунктурните лекари ве третираат со екстремно тенки игли за еднократна употреба.

Дополнителните третмани можеби не се покриени со осигурување, затоа прво проверете кај вашата осигурителна компанија.