Хипотиреозата е поврзана со зголемен ризик од деменција

Инаку, се проценува дека од деменција страдаат околу 50 милиони возрасни лица во светот.

Резултати од нова студија покажале дека историјата на хипотиреоза (недоволно хормони на штитната жлезда) е поврзана со зголемен ризик од деменеција кај лица на возраст од над 65 години.

Истражувачите се надеваат дека ова сознание подобро ќе ги информира лекарите и пациентите за ризик факторите за деменција и можните терапии за спречување или забавување на неповратното когнитивно пропаѓање.

Инаку, се проценува дека од деменција страдаат околу 50 милиони возрасни лица во светот. Деменцијата се дефинира како стекнато влошување на когнитивните способности кое го отежнува успешното извршување на секојдневните животни активности.