Храна која загрева: Има ли нешто подобро од пилешка супа и шолја топол чај во зима?

Кој вид на храна треба да се јаде кога е ладно, односно кои намирници имаат најголем бенефит по нашето здравје во зимски услови?

Топла храна

Има ли нешто поубаво од пилешка супа во зима? Пиењето и јадењето топла храна и пијалаци во студените зимски денови го зголемува чувството на топлина. Дополнителна корист е ако ја подготвувате оваа храна дома, бидејќи и вашиот дом ќе се загрее и ќе мириса на пријатно, удобно место, додека надвор е смрзнувачка. Дополнително чувство на топлина дава и зачинетата храна.

Потрудете се да не дехидрирате

За време на ладните денови, последното нешто што ви паѓа на ум е пиењето ладна вода или чај. Но, треба да бидете внимателни, бидејќи за време на студените денови може да дехидрирате подеднакво брзо како и во лето, кога е жешко. Најдобар избор за борба против зимската дехидратација е шолја топол чај.

Топла пилешка супа е мевлем за душа
Масна храна

Масниот слој го штити вашето тело од студ, но тоа не е единствената причина зошто мастите се важни во текот на зимата. Вашето тело ги користи мастите за полесно да ги апсорбира витамините А, Е, К и Д. Недостатокот на витамини, особено витамин Д, може да доведе до депресија и да му наштети на вашето здравје.