Храна што ја јакне меморијата

Според една студија објавена во Американското списание за епидемиологија, витаминот Е може да помогне да се спречи когнитивниот пад.

Внесувањето на правилна и здрава храна значи здравствени придобивки за целиот организам. Но, дали знаете дека она што го ставаме на чинијата, исто така, може да влијае и на меморијата?

Риба – кога станува збор за храна на мозокот, рибата (како лосос, скуша и сардини) е на врвот на листата. Тоа е затоа што рибата е полна со омега-3 масти и витамин Д за оптимална функција на мозокот.

Рузмарин – вашиот омилен зачин за печени компири е поврзан со подобрување на помнењето, дури помагајќи им на учениците да постигнат 70% подобри резултати на тестовите, според една неодамнешна студија од Универзитетот Нортумбрија.

Кафе – кофеинот може да обезбеди краткорочен поттик во меморијата и концентрацијата, плус тоа може да ја намали шансата за когнитивен пад додека старееме.

Јаткасти плодови – според една студија објавена во Американското списание за епидемиологија, витаминот Е може да помогне да се спречи когнитивниот пад.

Мешункасти растенија овие протеински бомби содржат фолна киселина, која помага да се заштити мозокот. Мешунките (како леќа, грав и грашок) се, исто така, добар извор на гликоза која бавно се разградува, обезбедувајќи го мозокот со постојан извор на енергија.

Семки од тиква – вкусна и хранлива закуска, семките од тиква се, исто така, полни со цинк, важен минерал за подобрување на меморијата и здравјето на мозокот.