Храна што ќе ве држи сити

Истражување покажало дека лицата со прекумерна тежина кои за појадок јаделе по две јајца изгубиле 65% повеќе на телесна тежина, во споредба со оние кои не ги консумирале.

Еднаш кога ќе се одлучиме да ослабеме, јасно е дека старите прехранбени навики мораме да ги отфрлиме, но најтешко е да се носиме со постојаното чувство за глад. Ова се намирници со кои ќе чувствувате ситост подолго време.


Пробиотски јогурт

Пробиотиците се грижат за здрава дигестија, но пружаат и чувство на ситост. Студија покажала дека испитаниците ко консумирале јогурт со пробиотици Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium и Lactobacillus casei, намалиле повеќе килограми и имале ниско ниво на лептин, односно на хормонот на ситост во организмотм кој е поврзан со прекумерната телесна тежина. 


Јаболка

Една јаболка 15 минути пред оброк, значи дека ќе изедете многу помалку калорична храна и дава чувство на ситост. Јаболката најдобро е да се консумира со кора, бидејќи влакната во неа се оние кои помагат при регулирањето на шеќерот во крвта, поради што и се јакне чувството на ситост.

Авокадо

Според неодамнешна студија, со додавање само на половина авокадо во оброкот, желбата за храна се намалува за 40% во наредните четири часа.


Јајца

Истражување покажало дека лицата со прекумерна тежина кои за појадок јаделе по две јајца изгубиле 65% повеќе на телесна тежина, во споредба со оние кои не ги консумирале. Протеините во јајцата брзо заситуваат и го продолжуваат чувството на ситост.