Храната богата со овие антиоксиданти штити од карциноми и срцеви заболувања

Потребно е да внесуваме најмалку 500 мг флавоноиди дневно

Едно неодамнешно истражување укажало на значајното протективно дејство на флавоноидите. Имено, научниците утврдиле дека храната богата со овие антиоксиданти како што се овошјето, зеленчукот, зелениот и црн чај, кафето и црното чоколадо може да го намалат ризикот од карциноми и срцеви болести.

За овој ефект да дојде до израз потребно е да внесуваме најмалку 500 мг флавоноиди дневно. Како за пример, едно јаболко, еден портокал, 100г боровинки, 100 г брокула и шолја чај ќе ни го обезбедат споменатото количество флавоноиди.