Хранлив, вкусен и лекува: Варениот компир го „намалува“ притисокот

За да се регулира крвниот притисок се препорачуваат неколку порции варен несолен компир  

Освен што е хранлив и вкусен компирот, како што покажуваат научните истражувања, го намалува крвниот притисок и со самото тоа го намалува ризикот од појава на кардиоваскуларни болести. Компирот во себе содржи молекули на кукоамин, кој му помага во сето тоа.

Се препорачува да се јадат неколку порции варен несолен компир за да се регулира крвниот притисок.

Во кората на компирот има 60 различни витамини и фитохемикалии, кои му даваат моќ да го штити од кардиоваскуларни заболувања.