Хронична болка во организмот и како да се справите со неа

Болката обично ќе стане помалку силна како што заздравува повредата. Сепак, хроничната болка се разликува од типичната болка. Со хронична болка, вашето тело продолжува да испраќа сигнали за болка до вашиот мозок, дури и по заздравувањето на повредата. Ова може да трае неколку недели до години. Хроничната болка може да ја ограничи вашата подвижност и да ја намали вашата флексибилност, сила и издржливост. Ова може да го направи предизвик да ги поминете секојдневните задачи и активности.

Секој доживува повремени болки и болки. Всушност, ненадејната болка е важна реакција на нервниот систем која помага да ве предупреди за можна повреда. Кога ќе се случи повреда, сигналите за болка патуваат од повредената област до вашиот ‘рбетниот мозок и до вашиот мозок.

Болката обично ќе стане помалку силна како што заздравува повредата. Сепак, хроничната болка се разликува од типичната болка. Со хронична болка, вашето тело продолжува да испраќа сигнали за болка до вашиот мозок, дури и по заздравувањето на повредата. Ова може да трае неколку недели до години. Хроничната болка може да ја ограничи вашата подвижност и да ја намали вашата флексибилност, сила и издржливост. Ова може да го направи предизвик да ги поминете секојдневните задачи и активности.

Хроничната болка се дефинира како болка која трае најмалку 12 недели. Болката може да се чувствува остра или досадна, предизвикувајќи чувство на печење или болка во погодените области. Тоа може да биде стабилно или периодично, кое доаѓа и оди без некоја очигледна причина. Хроничната болка може да се појави во речиси секој дел од вашето тело. Болката може да се чувствува различно во различните погодени области.

Некои од најчестите типови на хронична болка вклучуваат:

главоболка
постхируршка болка
болка по траума
болки во долниот дел на грбот
болка од рак
болка од артритис
неврогена болка (болка предизвикана од оштетување на нервите)
психогена болка (болка која не е предизвикана од болест, повреда или оштетување на нервите)
Според Американската академија за медицина против болки, повеќе од 1,5 милијарди луѓе ширум светот имаат хронична болка. Тоа е најчеста причина за долготрајна попреченост во Соединетите Држави, што влијае на околу 100 милиони Американци.

Што предизвикува хронична болка?
Хроничната болка обично е предизвикана од почетна повреда, како што е истегнување на грбот или повлечен мускул. Се верува дека хроничната болка се развива откако ќе се оштетат нервите. Оштетувањето на нервите ја прави болката поинтензивна и долготрајна. Во овие случаи, лекувањето на основната повреда може да не ја реши хроничната болка.

Меѓутоа, во некои случаи, луѓето доживуваат хронична болка без претходна повреда. Точните причини за хронична болка без повреда не се добро разбрани.

Болката понекогаш може да биде резултат на основна здравствена состојба, како што се:

синдром на хроничен замор: се карактеризира со екстремно, продолжено замор, кое често е придружено со болка
ендометриоза: болно нарушување што се јавува кога поставата на матката расте надвор од матката
фибромијалгија: широко распространета болка во коските и мускулите
воспалителна болест на цревата: група на состојби кои предизвикуваат болно, хронично воспаление во дигестивниот тракт
интерстицијален циститис: хронично нарушување означено со притисок и болка во мочниот меур
дисфункција на темпоромандибуларниот зглоб (ТМЗ): состојба која предизвикува болно кликнување, пукање или заклучување на вилицата
вулводинија: хронична болка во вулвата која се јавува без очигледна причина

Кој е изложен на ризик од хронична болка?
Хроничната болка може да влијае на луѓето од сите возрасти, но таа е најчеста кај постарите возрасни лица. Покрај возраста, други фактори кои можат да го зголемат ризикот од развој на хронична болка вклучуваат:

имајќи повреда
имајќи операција
да се биде женски
прекумерна тежина или дебели
Како се лекува хроничната болка?
Главната цел на третманот е да се намали болката и да се зголеми мобилноста. Ова ви помага да се вратите на секојдневните активности без непријатност.

Тежината и зачестеноста на хроничната болка може да се разликуваат кај поединци. Така, лекарите креираат планови за управување со болка кои се специфични за секоја личност. Вашиот план за управување со болка ќе зависи од вашите симптоми и какви било основни здравствени состојби. Медицински третмани, лекови за начин на живот или комбинација од овие методи може да се користат за лекување на вашата хронична болка.

Лекови за хронична болка
Достапни се неколку видови на лекови кои можат да помогнат во лекувањето на хронична болка. Еве неколку примери:

лекови за ослободување од болка без рецепт, вклучувајќи ацетаминофен (Tylenol) или нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ) како што се аспирин (Буферин) или ибупрофен (Advil).
опиоидни ублажувачи на болка, вклучувајќи морфин (MS Contin), кодеин и хидрокодон
адјувантни аналгетици, како што се антидепресиви и антиконвулзиви
Медицински процедури за хронична болка
Одредени медицински процедури, исто така, можат да обезбедат ослободување од хронична болка.

Пример за неколку се:

електрична стимулација, која ја намалува болката со испраќање благи електрични шокови во вашите мускули
нервен блок, што е инјекција која ги спречува нервите да испраќаат сигнали за болка до вашиот мозок
акупунктура, која вклучува лесно боцкање на кожата со игли за да се ублажи болката
хирургија, која ги коригира повредите кои можеби се неправилно излечени и кои може да придонесат за болката
Лекови за начин на живот за хронична болка
Дополнително, достапни се различни лекови за начин на живот кои помагаат да се олесни хроничната болка.

Примерите вклучуваат:

физикална терапија
Таи Чи
јога
уметност и музикотерапија
терапија со домашни миленици
психотерапија
масажа
медитација
Справување со хронична болка
Не постои лек за хронична болка, но состојбата може успешно да се управува. Важно е да се придржувате до вашиот план за управување со болка за да помогнете во ублажување на симптомите.

Физичката болка е поврзана со емоционална болка, така што хроничната болка може да го зголеми вашиот стрес.

Справување со хронична болка
Не постои лек за хронична болка, но состојбата може успешно да се управува. Важно е да се придржувате до вашиот план за управување со болка за да помогнете во ублажување на симптомите.

Физичката болка е поврзана со емоционална болка, така што хроничната болка може да го зголеми нивото на стрес. Градењето емоционални вештини може да ви помогне да се справите со секој стрес поврзан со вашата состојба. Еве неколку чекори што можете да ги преземете за да го намалите стресот:

Грижете се добро за вашето тело: доброто јадење, доволно спиење и редовно вежбање може да го одржуваат вашето тело здраво и да ги намалат чувствата на стрес.

Продолжете да учествувате во вашите секојдневни активности: можете да го зголемите вашето расположение и да го намалите стресот со учество во активности во кои уживате и дружење со пријателите. Хроничната болка може да го направи предизвик да се извршуваат одредени задачи. Но, изолирањето може да ви даде понегативен поглед на вашата состојба и да ја зголеми вашата чувствителност на болка.

Барајте поддршка: Пријателите, семејството и групите за поддршка можат да ви подадат рака за помош и да понудат утеха во тешките моменти. Без разлика дали имате проблеми со секојдневните задачи или едноставно ви треба емотивен поттик, близок пријател или сакана личност може да ви ја обезбеди потребната поддршка.