И во сон може да согорувате калории, но само ако ова јадете

Кога во доцните вечерни часови ќе ве фати глад, подобро е да посегнете по храна со висок процент на протеини и мала колчина на јаглехидрати.

Вечерните оброци кои дебелеат посебно се однесуваат на храна со многу преработени јаглехидрати и скроб како леб, ориз, компир и пекарски производи со малку влакна и многу шеќери. Овој тип на храна го ублажува гладот на некое време, но калориите кои се внесуваат во телото нема да се потрошат, туку за време на спиењето, телото ќе ги скалдира како маснотии.

Сепак, стручњаците советуваат да не се легнува во кревет гладен. Кога во доцните вечерни часови ќе ве фати глад, подобро е да посегнете по храна со висок процент на протеини и мала колчина на јаглехидрати.

За тоа, идеална опција е топче, или парче моцарела која има помалку од 100 калории по топче, но содржи шест грама протеини и само еден грам јаглехидрати, но и хранливи состојки како калциум и витамин Д.

Оние кои не толерираат лактоза, или не сакаат млечни прозиводи може да се послужат со јаткасти плодови, но не повеќе од една шака.