Интересно истражување: Високиот холестерол кај лица над 85 години е поврзан со подобро здравје на мозокот

Луѓето кои се на возраст од 85 до 94 години, а имаат зголемен холестерол, се носители на други фактори кои ги штитаат од лошите ефекти на холестеролот

Резултатите од новите студии покажаа дека лицата на возраст од 85 до 94 години со добра функција на мозокот, чиј холестерол бил над нормалните вредности, имаат 32 отсто помал ризик од намалување на менталните способности во следните десет години, во споредба со лицата на возраст од 75 до 84 години, кои имале 50 проценти поголем ризик од развој на деменција.

По се изгледа дека луѓето кои се на возраст од 85 до 94 години, а имаат зголемен холестерол, се носители на други фактори кои ги штитаат од лошите ефекти на холестеролот.

Секако, овие резултати не значат дека на возраст од 85 години треба да се зголеми внесувањето на холестеролот за да се избегне деменција или Алцхајмерова болест.

Во принцип, гледајќи севкупно, високиот холестерол се поврзува со когнитивно ослабување. Исто така, треба да се спомене дека примената на лекови за намалување на зголеменото ниво на холестерол е поврзано со заштитата од ментално пропаѓање, пренесува „Alzheimer’s & Dementia“.