дома Интервјуа страница 20

Интервјуа

Интервју со д-р Горан Кунгуловски: Геномската медицина дава одговори на многу прашања

Во Македонија речиси една година се работи на секвенционирање на геном, кој претставува прирачник со инструкции за градење на функционирање на еден организам. Токму во тој прирачник се наоѓаат информациите за нашите генетски предиспозиции...

Интервју со доц. д-р Калина Гривчева-Старделова: Да не се игнорира губитокот на апетит и...

„Карциномот на дебелото црево може да настане како последица од малигнизација на неговите прекурсори, полипите на дебелото црево, особено кога се работи за големи, широко базни полипи. Тоа не значи дека не може да...

Интервју со доц. д-р Катарина Ставриќ: Заборавивме да ги миеме рацете со сапун и...

„Секое спречување на инфекција ја намалува употребата на антибиотици. Сите ние имаме улога во контролата на антимикробната резистенција!“ - со ова лого се одбележа Светската недела за рационална употреба на антибиотици, насочувајќи на големата...

Интервју со д-р Сузана Јовановска – Илиева: Депресијата често е продром во појавата на...

„Лекувањето на депресија не значи дека ќе се превенира 100 % појава на деменција. Меѓутоа со лекување на депресијата го подобруваме квалитетот на животот на поединецот и со самото тоа што е подобрен е...

Интервју со проф. д-р Милчо Богоев: Нема возраст за дијабетесот, се јавува кај сите!

Повеќе од 190 000 Македонци на возраст помеѓу 20 и 79 години боледуваат од дијабетес, додека најновите проценки од страна на Меѓународната федерација за дијабетес (IDF) покажуваат дека секој 11 човек во светот има...

Интервју со проф. д-р Дејан Докиќ: Кај нас секогаш е сезона на алергии

Честопати може да се слушне она „сезона на алергии е, а јас сум склон/а, ама ништо страшно со терапија брзо го решавам проблемот...“ Каков е вашиот став за ова самодредување на дијагноза, терапија? ДОКИЌ:...

НАЈНОВИ ВЕСТИ