Исчистите ги овошјето и зеленчукот од пестициди

Меѓу зеленчукот кои содржи највеќе пестициди се: спанаќ, целер, домати и пиперки, а зелката, лукот и доматите се со најмалку пестициди.

Многу е тешко да се одберат здрави намирници, затоа што овошјето и зеленчукот, кои се сметаат за најздрава исхрана, исто така се третирани со отрови и пестициди

Меѓу зеленчукот кои содржи највеќе пестициди се: спанаќ, целер, домати и пиперки, а зелката, лукот и доматите се со најмалку пестициди. Јагодите, калинката, јаболката, праските, црешите и грозјето, токму по овој редослед содржат штетни материи.


Сода бикарбона, сол и лимон

Во поголемо тенџере ставете млака вода и додадете две лажици сол. Кога ќе се стопи солта, во тенџерето ставете ги намирниците. Оставете ги да стојат 15 минути. Оваа метода е идеалена за чистење на зелениот лиснат зеленчук како блитва, спанаќ и зелка, брокула и карфион, но не и за печурките бидејќи ќе се наполнат со вода.

Лимон, оцет и содата бикарбона

Помешајте ги овие состојки во шише со распрскувач. Испрскајте ги намирниците, и по 10 минути измијте ги со чиста вода. Намирниците со кора, како јаболките и цитрусното овошје, се премачкуваат со восок, за да подолго траат, и за нив не е доволно само да се измијат. Кората треба да се излупи, поради опасност од микроорганизми кои се кријат под неа.