дома Исхрана страница 3

Исхрана

Консумирањето темно чоколадо го подобрува видот

Постојат истражувања што сугерираат дека темното чоколадо може да го подобри видот, барем привремено. Консумирањето темно чоколадо може привремено да го подобри квалитетот на видот, покажала новата студија. Имено, кај луѓето кои консумирале темно чоколадо...

Грицкањето сончоглед е особено здраво

Од прекрасните цветови кои се вртат кон сонцето, преку медицински препарати, па се до вкусни грицки сончогледот е, секако, повеќекратко корисна билка. Во народната медицина од дамнешни времиња од ливчињата од цветот се приготвува...

Алергија на јагоди

Јагодите се многу здрави, содржат многу антиоксиданси и витамини. Тие се исто така ниски во калории, содржат само околу 32 калории на половина чаша. Јагодата (Fragaria ananassa) потекнува од Европа во 18 век.Тоа е хибрид...

Што е тоа базен метаболизам и како помага при слабеење

Недоволниот внес на храна т.е. калории за време на рестриктивните диети, недостатокот на апетит или од други причини може да биде причинител на различни здравствени тегоби, како што се ниско ниво на енергија, нервоза...

Тоа што го јадете или пиете се познава на вашето лице

Омилениот дерматолог на славните личности, Нигма Талиб, смета дека храната и пијалаците имаат директно влијание на нашето лице и резултираат во препознатливи симптоми, кои таа ги идентификува како „млечно лице“, „винско лице“, „шеќерно лице“...

Природни чаеви кои можат многу да ви помогнат

Природата не штеди, напротив нуди многу дарови кои се во служба на здравјето. Зимскиот период бара дополнителен третман кога станува збор за сезонските настинки и грип, но и други заболувања, во чие лекување и...

Која е разликата помеѓу хроно и кето исхрана

Хроно исхрана е начин на исхрана кој се заснова на природните биоритми на телото и времето во кое се внесуваат одредени видови храна. Оваа метода, која првично ја развил д-р Ален Делабос во 1986...

Македонската храна и нејзините нутритивни вредности

Македонската кујна е богата со традиционални јадења кои комбинираат свежи намирници, зачини и техники на готвење што се пренесуваат низ генерации. Таа е дел од медитеранската и балканската кујна, што ја прави и вкусна...

Колку храна треба да внесувате дневно-табели според нормални параметри

Количината на храна што треба да ја внесуваме дневно зависи од возраста, телесната тежина, калориските потреби, здравствената состојба, физичката активност и временските услови. Еве како секој фактор влијае врз дневниот внес на храна: 1️⃣ Возраст ✅...

Внимавајте-сировото пилешко може да биде многу опасно

На суровото пилешко месо може да се најдат секакви лоши бактерии. Значи, со оглед на тоа што никој не сака тие работи кои го разгоруваат стомакот да стигнат до нивните црева, дали треба да...

НАЈНОВИ ВЕСТИ

error: Содржината е заштитена!