Искористете ги природните диуретици да ги исфрлите токсините

Чаевите од коприва, брусница и магдонос и смути со ѓумбир се меѓу најсилните природни диуретици

Диуретици се лекови кои помагаат да се исфрли вишокот вода и токсини од организмот преку уринарниот тракт. Задржувањето на течноста во организмот може да предизвика подуеност, чувство на тежина, замор и други симптоми. Собирањето вода во организмот е најчесто последица на хомонален дисбаланс, претерано консумирање сол, шеќер, маснотии и недоволно внесување витамин Б и протеини.

Кога зборуваме за диуретици, најчесто мислиме на лекови кои предизвикуваат зголемено лачење на урина. Одредени медицински состојби бараат примена на тие лекарстца за да не дојде до компликации, но за помалку сериозни состојби може да се користат и природни диуретици.

Силни природни диуретици кои можат да помогнат да се исфрлат течностите и токсините од организмот се:

  • Водата-дневно до два литри
  • Смути од ѓумбир и агруми
  • Смути од ѓумбир, морков и јаболка
  • Детоксикациска вода со агруми
  • Млака вода со јаболков оцет
  • Чај од коприва
  • Чај од брусница
  • Чај од магдонос
  • Увин чај
  • Зелен чај