Јаболката се овошје кое е одличен избор за пушачите!

Едно јаболко содржи доволно потребни нутритиенти, но и растителни влакна, антиоксиданти, витамини и минерали заради што има неверојатно дејство врз здравјето.

Полифенолите кои се наоѓаат во оваа овошка помагаат во превенцијата, но и борбата со одредени видови рак. Едно јаболко содржи доволно потребни нутритиенти, но и растителни влакна, антиоксиданти, витамини и минерали заради што има неверојатно дејство врз здравјето. Интересно е дека 125 грама јаболка имаат само 65 калории затоа што 85 проценти се вода. Полифенолите кои ги содржат се корисни во борбата против рак на дојката, а во разни експерименти е веќе докажано дека полифенолите постигнале неверојатна реакција во борбата со ракот. Други истражувања покажуваат врска меѓу редовното консумирање јаболка и намалувањето на опасноста од појава на рак на белите дробови особено кај пушачите.

Еве што сè содржат јаболката:

Витамин Ц  – ги штити клетките од болести и го подобрува имунитетот.

Витамин Б – ја подобрува работата на мускулите, помага во апсорпцијата на нутритиентите, производството на енергија и еритроцити.

Витамин A – игра голема улога во заштитата на кожата, добриот апетит и делува на имунитетот.

Витамин E – помага во превенцијата од тромбоза и одлично влијае на кожата.

Витамин K – спречува згрутчување на крвта и природнесува за здравјето на коските.

Растителни влакна – влијаат на подобрување на варењето.

Ова се одлични причини веднаш да изедете едно јаболко.