Јаболковиот оцет не е само додаток за салата, има и лековити својства

Јаболков оцет помага при воспалено грло, синуси, вирусни брадавици и го поттикнува варењето

Првата асоцијација за јаболковиот оцет е неговата примена како додаток во салати и други  јадења. Сепак, стотици години наназад многу добро се познати неговите лековити својства и широката примена во домот.

Помага со воспаленија на грлото

Штом ќе почувствувате болка во грлото, измешајте еднакви количини на топла вода и јаболков оцет и на секој час правете гаргара.

Ги чисти синусите

Јаболковиот оцет го отстранува слузот што се акумулира во синусите и го отежнува дишењето. Неговите антибактериски својства, исто така, го спречуваат воспалението на синусите и настинките.

Го поттикнува варењето

Ако имате проблеми со барењето измешајте малку јаболков оцет во вода или сок и испијте го. Пектинот во оцетот ја олеснува работата на цревата.

Отстранува вирусни брадавици

Потопете парче памук во оцет, залепете го во текот на ноќта брадавиците и повторувајте секоја вечер се додека брадавиците не испаднат.

Помага за намалување на тежината

Јаболковиот оцет заситува, а киселините кои ги содржи го спречуваат таложењето на масните наслаги.

Полни со енергија

Калиумот и ензимите во оцетот од јаболко помагаат да се подигне нивото на енергија. Во чаша вода додадете малку оцет, особено ако планирате да вежбате. Резултатот ќе биде помала исцрпеност, а аминокиселините во оцетот превенираат создавање млечна киселина после вежбањето.

Ги ублажува модринките

Ставете малку оцет на модринката, ќе дејствува противвоспалително и ќе ја намали дисколорацијата.