Јадењето дињи го намалува ризикот од рак на дојка

Јадењето дињи го намалува ризикот од рак на дојка, открива студијата на Харвард Студијата на 7.000 жени покажа дека оние со високо ниво на каротеноиди имаат помала веројатност да заболат од оваа болест. Редовното јадење дињи може драматично да го намали ризикот од развој на рак на дојка, открива истражувањето.

Јадењето дињи го намалува ризикот од рак на дојка, открива студијата на Харвард. Студијата на 7.000 жени покажа дека оние со високо ниво на каротеноиди имаат помала веројатност да заболат од оваа болест. Редовното јадење дињи може драматично да го намали ризикот од развој на рак на дојка, открива истражувањето.

Студијата на 7.000 жени покажа дека оние со високо ниво на каротеноиди имаат помали шанси да заболат од оваа болест.
Овошјето и зеленчукот преполни со микронутриенти вклучуваат брокула, спанаќ, моркови и слатки компири.

Но, овошјето кое е прекар за гради има три пати поголемо количество на каротеноид ликопен кој го разбива ракот кој се наоѓа кај луѓето.

Научниците од Медицинскиот факултет на Харвард сега веруваат дека може да го спречи формирањето на канцерогеното ткиво на дојката.

Каротеноидите се семејство од повеќе од 40 различни незаситени јаглеводородни хранливи материи, синтетизирани од одредени растенија кои се богати со витамин А.

Трите најзначајни каротеноиди за борба против ракот се алфа-каротен, бета-каротен и ликопен.

Лубеницата е најдобрата храна за зголемување на нивото на каротеноиди – со тоа што едно парче содржи три пати повеќе ликопен отколку во телото на просечен човек.
Ликопенот е најефективниот каротеноид во победување на клетките на ракот, но бета-каротинот е почеста форма на чудесната хранлива материја.

Може да се најде во жолто, портокалово и зелено лиснато овошје и зеленчук. Колку е поголем интензитетот на портокаловата боја, толку повеќе каротин содржи.

Тоа значи дека дињите  и слаткиот компир во светло портокалова боја се преполни со потенцијално спасувачки микронутриент.

За да се дозволи нивото на каротеноиди за борба против ракот да се акумулира во телото, жената треба да јаде повеќе од две порции храна богата со каротин дневно.

Тимот од Медицинскиот факултет Харвард анализираше студии од целиот свет кои опфатија 3.055 случаи и 3.956 исти контролни субјекти.

Истражувачите откриле дека кај над 3.000 случаи, постои значајна поврзаност помеѓу повисоките нивоа на каротеноиди и намалениот ризик од рак на дојка.

Јадењето на овие чудесни намирници богати со витамин А исто така може да го намали ризикот од рак на дојка кај жените кои водат нездрав начин на живот.

Податоците беа извлечени од осум различни студии, вклучувајќи ги и оние спроведени во Британија, Америка, Европа, Шведска и Кина.
Студијата заклучува: „Резултатите од оваа голема здружена анализа сугерираат дека жените со повисоки циркулирачки нивоа на каротеноиди се изложени на намален ризик од рак на дојка.

„Исхраната богата со овошје и зеленчук богати со каротеноиди нуди многу здравствени придобивки, вклучително и можен намален ризик од рак на дојка.

Резултатите беа објавени во списанието на Националниот институт за рак.

Извор:тука