Јадете хумус ги обновува клетките на ДНК и спречува појава на тумори!

Фолатите имаат исклучително важна улога во обновата на ДНК, па така го намалуваат ризикот од појава на клетки на тумор, кои се поврзани токму со мутации на ДНК.

Низа истражувања покажале дека храната што содржи фолати и лигнани е добра за превенција од рак, односно го намалува ризикот од појава на тумори, особено на дебелото црево, дојката и простата. Меѓу намирниците кои се богати со нив се леблебијата и хумусот. Главна улога во хумусот играат леблебијата и сусамот, а е одличен избор затоа што е богат со витамини од Б-групата, протеини, влакна, многу минерали.

Фолатите имаат исклучително важна улога во обновата на ДНК, па така го намалуваат ризикот од појава на клетки на тумор, кои се поврзани токму со мутации на ДНК. Но она на што треба да обрнете внимание е дека не треба да претерувате со хумусот доколку имате проблем со вишокот килограми.

Добар оброк е бидејќи обезбедува многу растителни протеини и дава чувство на ситост, но треба да знаете дека има многу висока енергетска и калориска вредност.