Јадете морков и јајца за поздрави очи

Внесот на вистинските намирници во секојдневната исхрана може значајно да влијае на одржувањето на здравјето на очите

Внесот на вистинските намирници во секојдневната исхрана може значајно да влијае на одржувањето на здравјето на очите. Јадењето морков, јајца и зелен зеленчук се меѓу клучните прехранбени навики кои треба да ги практикуваме доколку сакаме беспрекорен остар вид.

  • Морков- бета каротенот, кој ја дава портокаловата боја ѝм помага на мрежницата и на останатите делови на окото да функционираат правилно
  • Зелен зеленчук-богат со лутеин и зеаксантин, антиоксиданси кои го намалуваат ризикот од развој на макуларна дегенерација и катаракта
  • Јајца- жолчката исто така содржи лутеин и зеаксантин, но и цинк кој е добар во превенцијата на развој на макуларна дегенерација
  • Цитруси, малини, капини, рибизли, боровници-овие намирници с еполни со витамин Ц кој е спасител на видот и витамин кој го намалува ризикот од појава на катаракта

  • Бадеми- богати се со витамин Е кој спречува макуларна дегенерација