Јагодите се одличен извор на фолна киселина, витамин Ц и антоцијанин

Се препорачува да се консумираат само органски и свежи јагоди, кои не се третирани со никакви хемиски средства

Јагодите се меѓу првите пролетни овошки, кои не само што имаат пријатен вкус и изглед, туку, според повеќе истражувања имаат и одлично влијание на здравјето на целиот организам. Секако, тоа важи само за органските и за свежите јагоди, за кои сме сигурни дека не се третирани со никакви хемиски средства.

  • Јагодите се одличен извор на фолна киселина– познато е дека недостатокот на фолна киселина може да го зголеми ризикот за настанување на атеросклероза, болест на кардиоваскуларниот систем.
  • Содржат многу витамин Ц– само една шоља јагоди содржи повеќе од 100 отсто од дневно препорачаната доза на витамин Ц
  • Одличен извор на антиоксиданси– јагодите содржат антоцијанин, моќен антиоксиданс кој го намалува нивото на слободни радикали во телото и помага во превенција од развој на карцином