Како да го надминете воспалението на грло во лето

Дишете на нос, бидејќи тоа е единствениот исправен начин на дишење.

Воспаленото грло и симптомите и тегобите кои ја следат состојбата се мачни за сите пациенти. За да ја спречите силната болка, реагирајте на време и така полесно ќе го надминете воспалението и надразнетото грло.

Пијте течности на собна температура

Наместо ладни газирани соокови лекарите советуваат пиење свежо цедени сокиви од овошје и зеленчук, минерална вода и млаки назасладени чаеви. Ако ве боли грлото, надразнето е, пијте чај од жалфија.

Избегнувајте дим од цигари

Дишете на нос, бидејќи тоа е единствениот исправен начин на дишење. Дишењето на уста ја оштетува слузницата на грлото. Ако е потребно, користите пастили за грло и земајте спреј за нос со морска вода кој помага за здраво дишење. Избегнувајте пушење и задимени простори.

Сладоледот не е за пречувствителните

Лицата кои се склони на чести воспаленија на крајниците, лицата кои се алергични, пушачите и оние кои имаат проблеми со желудочна киселина, мораат да избегнуваат ладни и газирани напитоци и сладолед.