Воспаление на грло: Кога можеме да го излекуваме сами, а кога помошта од доктор е задолжителна?

Првиот симптом на вирусна или бактериска инфекција најчесто е воспаление на грлото

Во зависност од тоа дали воспалението го предизвикува вирусна или бактериска инфекција можно е да го санирате самостојно или со помош на доктор и употреба на антибиотици. Првиот симптом на вирусна или бактериска инфекција најчесто е воспаление на грлото, а зависно од тоа што ја предизвикува несаканата појава, таа може да трае кратко или да не мачи неколку дена и да се претвори во здравствен проблем кој мораме да го лекуваме со здравствена помош. Најпрво, како да направите разлика помеѓу воспаление предизвикано од вирусна инфекција и воспаление предизвикано од бактериска инфекција?


Воспаление на грло предизвикано од вирусна инфекција:

 • Настапува постепено;
 • На почетокот се карактеризира со благо чувство на пецкање во грлото кое потоа се проширува;
 • Голтањето е најчесто благо отежнато;
 • Следува грозница и кашлица;
 • Се санира без здравствена помош, со топли напивки, пастили, прополис или разни домашни рецепти.

Воспаление на грло предизвикано од бактериска инфекција:

 • Настапува нагло;
 • Грлото е црвено, болно и натечено;
 • Зависно од сериозноста на инфекцијата, можно е отекување на лимфните јазли во областа околу вратот;
 • Голтањето е многу отежнато;
 • Појава на бели дамки на крајниците;
 • Губење на гласот;
 • Покачена телесна температура, губење апетит и слабост;
 • Се лекува со помош од доктор, најчесто со препишување на вистинскиот антибиотик.

Во зависност на тоа кој дел од грлото го зафаќа, воспалението можеме да го поделиме на:

 • Воспаление на фаринксот (фарингитис);
 • Воспаление на крајниците (тонзилитис);
 • Воспаление на гркланот и гласилките (ларингитис).

Независно од тоа кој тип воспаление на грло имате, клучно е да ја спречите дехидрацијата за грлото постојано да биде влажно. Затоа треба да внесувате многу течности. Можете да испробате и разни благотворни домашни рецепти како чај од лук и нане, што имаат силни антибактериски и антивоспалителни дејства, па затоа се добар избор и кај вирусните и кај бактериските инфекции на грлото. Гаргарата со солена вода е уште еден проверен начин за ублажување на воспаленото и болно грло. Направете и домашни напивки од мед и ѓумбир, а доколку не сакате ѓумбир тогаш изберете напивки на база на лековити билки, како на пример, жалфија и мајчина душица.