Синдром на нарцисоидна злоупотреба-како да препознаете дали сте жртва

Луѓето со синдром на нарцисоидна злоупотреба се на прифатен однос со нарцисоиден партнер. Често, нарцисоидните луѓе се чувствуваат супериорни во однос на другите и немаат емпатија, што доведува до емоционална злоупотреба. Консултирајте се со давател на грижа за ментално здравје ако покажувате знаци на синдром на нарцисоидна злоупотреба, како што се губење на интерес за хоби, ниска самодоверба и стрес. Побарајте итна безбедност и медицинска помош доколку злоупотребата стане физичка.

Луѓето со синдром на нарцисоидна злоупотреба се на прифатен однос со нарцисоиден партнер. Често, нарцисоидните луѓе се чувствуваат супериорни во однос на другите и немаат емпатија, што доведува до емоционална злоупотреба.

Консултирајте се со давател на грижа за ментално здравје ако покажувате знаци на синдром на нарцисоидна злоупотреба, како што се губење на интерес за хоби, ниска самодоверба и стрес. Побарајте итна безбедност и медицинска помош доколку злоупотребата стане физичка.

 

Да се живее со партнер кој покажува знаци на нарцизам – општо непочитување на другите, претерано чувство на самобитност и ладно срце – може да биде тешко.

Тие врски може да доведат до прилив на тешка емоционална злоупотреба. Понекогаш, таа злоупотреба води до она што некои даватели на ментално здравје колоквијално го нарекуваат синдром на нарцисоидна злоупотреба. Исто така познат како синдром на нарцисоидна жртва, искуството вклучува негативни исходи за менталното здравје кои произлегуваат од тоа да се биде на примачот на лице со нарцисоидност.

Синдромот на нарцисоидна злоупотреба не е состојба на ментално здравје што давателите на здравствени услуги можат официјално да ја дијагностицираат. Сепак, искуството може да биде сурова реалност за некој во врска со личност со нарцизам или нарцисоидни тенденции.

Дознајте како партнерите на луѓето со нарцисоидно растројство на личноста можат да бидат жртви на емоционална злоупотреба.

Што е нарцисоидна злоупотреба?
Често, луѓето кои се нарцисоидни се толку преокупирани со нивниот статус или имиџ што стануваат несочувствителни кон емоциите на другите, што доведува до нарцисоидна злоупотреба.

Погледнете го нарцизмот на спектарот, изјави за Health Рашми Пармар, психијатар за возрасни и деца во Mindpath Health во Њуарк, Калифорнија. Блага форма на нарцизам може да биде неопходна за развој на зрело его и самодоверба. На другиот крај од спектарот, некои луѓе со тешки знаци на нарцизам може да развијат нарцисоидно растројство на личноста (НПД).

„Прирачникот за дијагностика и статистика, петто издание, ревизија на текст“ (DSM-5-TR), најсовремените критериуми за дијагностицирање на ментални нарушувања, ја дефинира НПД како кластер Б на растројство на личноста.

Според DSM-5, знаците на НПД вклучуваат: 

Претерано чувство на самобитност и желба за восхит
Екстремно фокусирање на успехот, моќта и убавината
Ароганција
Да се биде премногу критичен или да се омаловажува кон другите
Не се грижи за туѓите чувства
Се чувствувате супериорни во однос на пријателите и семејството и имате право на посебен третман
Љубомора кон туѓите успеси
Ги користи другите за да им служи на сопствените интереси.
Повеќето луѓе немаат целосна слика кога ќе се вклучат со нарцис. Нивното однесување, или знаците на НПД, обично не се појавуваат додека не се воспостави врската.

Во раните денови на врската, личноста со нарцизам или нарцисоидни квалитети е љубов и дарежлива. Тие може дури и да прикажуваат наклонетост, восхит и екстравагантни гестови. Со такво интензивно внимание и посебен третман, познат како „љубовно бомбардирање“, можно е црвените знамиња да не се очигледни.

Нарцисите користат неколку техники за да манипулираат со своите партнери. На пример, ги тера луѓето да ја преиспитуваат нивната реалност со непочитување на нивните искуства и одбивајќи да се вклучат во разговор. Тоа однесување служи за да го направи партнерот на нарцисоидна личност поподложен на емоционална злоупотреба.

Понекогаш, нарцисоидна злоупотреба е дел од козависна врска. Нарцисот манипулира со другиот да стане зависен од нив. Спуштањето на партнерот и овозможува на нарцисоидна личност да се чувствува супериорно. Во суштина, тие зависат од нивниот партнер за тие чувства на доминација. Што е синдром на нарцисоидна злоупотреба?
Лицето кое го прима ваквото одвоено однесување може да трпи последици од психичко малтретирање. Некои експерти ги нарекуваат тие ефекти како синдром на нарцисоидна злоупотреба.

„Луѓето кои се во врска со нарцис може да доживеат значителни количини на злоупотреба, особено емоционална злоупотреба“, изјави д-р Шеила Форман, психолог од Санта Моника, Калифорнија, за Health. На пример, луѓето кои примаат емоционална злоупотреба може да направат сè за да го одржат својот партнер смирен. Постојаното следење на вашето однесување за да се осигурате дека вашиот партнер не е вознемирен може да биде огромно.

„Засегнатото лице се чувствува гушено во врската, особено со партнер кој емотивно навредува и манипулира“, вели д-р Пармар. „Односот често се врти околу нарцисоидна индивидуа на сметка на емоционалната благосостојба на другата личност.

Луѓето со нарцисоидно растројство на личноста можеби не се свесни за нивното лошо постапување. Тие често зборуваат негативно со своите партнери за да ги поништат или манипулираат со нивните емоции.
Знаци на нарцисоидна злоупотреба
Постојат неколку вообичаени знаци на кои треба да внимавате ако мислите дека вие или некој што го сакате може да се борите со синдром на нарцисоидна злоупотреба.

Генерално, личноста која е жртва на емоционална злоупотреба може да покаже знаци како:

Хронична болка, како главоболка
Депресија и анксиозност
Страв или избегнување да го критикуваат или вознемират партнерот
Изолација или повлекување од нивните пријатели или семејството
Губење на интерес за нивните хоби
Ниска самодоверба
Стресот
Од клучно значење е да побарате помош ако верувате дека вие или некој што го сакате има синдром на нарцисоидна злоупотреба. Ефектите може да бидат сериозни.

„Синдромот на нарцисоидна злоупотреба може да има силен ефект врз емоционалното здравје на една личност со текот на времето“, истакна д-р Пармар. Тоа може да доведе до други ментални болести – како депресија, анксиозност и ПТСН.

Ефекти од нарцисоидна злоупотреба
Лицето кое прима нарцисоидна злоупотреба може да наиде на чувства на безвредност и збунетост. Честопати, тие се обвинуваат себеси за негативните аспекти на нивната врска.

Едно лице може да ја изгуби својата самодоверба или самопочит и да развие тешкотии да им верува на другите и да донесува одлуки, истакна д-р Пармар. Луѓето кои трпат синдром на нарцисоидна злоупотреба честопати ќе се изолираат поради страв и осудување од другите кои не ги разбираат или веруваат во нивните искуства.

„Можете да забележите дека сте екстра претпазливи околу нарцисоиден член на семејството и лесно се натерате да се согласите со нив за да избегнете расправии или конфронтации“, објасни д-р Пармар.

Искусувањето на синдром на нарцисоидна злоупотреба, исто така, може да резултира со симптоми слични на посттрауматско стресно нарушување (ПТСН). Симптомите вклучуваат емоционални предизвикувачи, ретроспективи, изолација, одвојување, избегнување и хипервнимателност, истакна Форман.

Добивање поддршка за нарцисоидна злоупотреба
Работата со давател на здравствена заштита, како терапевт или психијатар, е добар прв чекор кон закрепнување од синдромот на нарцисоидна злоупотреба. Сепак, имајте на ум дека заздравувањето не е секогаш линеарен процес.

Не секој погоден од нарцис можеби сака или може да го види влијанието на таа врска. Некои луѓе може дури и да му пристапат на советник со цел да се самоподобруваат. Тие може да се чувствуваат толку засрамени, вознемирени или параноични што веруваат дека проблемот е во нив, а не во нивниот партнер.

Терапијата се препорачува и доколку личноста со нарцисоидно растројство на личноста е мотивирана и отворена за лекување.
Размислете да контактирате со локален центар за рехабилитација за ментално здравје, каде што луѓето можат да ве упатат до експерти и други ресурси. Виртуелната терапија е уште една опција.

Конечно, престојот со вашиот партнер негативно влијае на вашето здравје со текот на времето и може да ве доведе во опасност доколку постои закана од насилство. Националната телефонска линија за семејно насилство може да ви помогне да ги разберете вашите опции.