Како да ја намалите зголемената телесна температура

Нормалната телесна температура варира од 36°C до 37°C, иако кај некои луѓе таа може да надмине 37 степени доколку поминат долго време на сонце. Температурата на телото варира во текот на денот, така што најголемата е помеѓу 17 и 20 часот, а најниската е помеѓу 3 и 5 часот наутро. Исто така, просечната температура на човечкото тело се намалува со возраста и многу се разликува од температурата на децата.

 

Зголемената телесна температура е природна одбрана на телото од болести и се јавува кога има инфекција или повреда. Ги зајакнува одбрамбените механизми на телото и всушност е добар знак дека вашиот имунолошки систем работи добро.

Нормалната телесна температура варира од 36°C до 37°C, иако кај некои луѓе таа може да надмине 37 степени доколку поминат долго време на сонце. Температурата на телото варира во текот на денот, така што најголемата е помеѓу 17 и 20 часот, а најниската е помеѓу 3 и 5 часот наутро. Исто така, просечната температура на човечкото тело се намалува со возраста и многу се разликува од температурата на децата.

Кога треба да ја намалиме температурата?

Кај возрасните температурата се намалува само кога ќе надмине 38 °C, додека долната не се намалува затоа што го оставаме телото да се бори сам. Меѓутоа, ако надмине 38 и не ја намалиме, треската може да има последици како дехидрација и може да влијае на мозокот.

Покачената температура кај децата се намалува ако е над 37,7 °C. Ако ректалната температура на вашето дете е повисока од 38,5 °C, веднаш контактирајте го вашиот лекар.

Како да се отстрани температурата?

Зголемена телесна температура се јавува и кај бактериски и кај вирусни инфекции, но третманот е многу различен. Антибиотиците ги убиваат бактериите, но не се ефикасни против вирусите. Се што можете да направите ако имате настинка или грип е да се одморите и да пиете многу течности, по можност вода или незасладен чај, а ако имате апетит, јадете лесна храна како супа која ќе ве освежи и ќе го забрза закрепнувањето.

Најлесниот и најбрзиот начин да се намали температурата е да се земаат лекови на база на парацетамол (во некои случаи и ибупрофен), но исто така може ефективно да се намали по природен пат, што е секогаш подобар избор. Еве некои од најпознатите кои со векови се користат во народната медицина.

Природни начини за намалување на температурата:
Туширање со млака вода
Старомоден начин за намалување на температурата е дефинитивно туширањето со млака вода. Настинката во никој случај не се препорачува, бидејќи телото може да дојде во шок и уште повеќе да ја подигне температурата. Не заборавајте да ја измерите температурата пред и после туширање.

Облоги

За ублажување на треската може да помогнат и топлите облоги кои се ставаат на главата, но внимавајте и да не ги натопите во премногу ладна вода. Кога обвивката е топла, превртете ја на другата страна. Кога е исто така топол, повторно намачкајте го компресот со млака вода и ставете го на челото.

Намалување на температурата со компири
Компирите многу добро ја апсорбираат топлината, па затоа се еден од најефикасните природни лекови за намалување на температурата. Исечете две до четири дебели парчиња компир, ставете ги на стапалата и облечете ги чорапите. Чувајте ги најмалку половина час или додека температурата не падне. Доколку е потребно, повторете го третманот со нова рунда компири.

Третман со ракија
Екстрактите од алкохол се загреваат исто како и компирот, па затоа се препорачува да се масира во кожата, особено на стапалата, градите, пределот зад колената и задниот дел на рацете. Ако немате ракија, доволен ќе биде медицинскиот алкохол.

Изладете ги собите
Кога имате температура, никако не останувајте во загреани простории, туку отворете го прозорецот за да ја намалите температурата во просторијата, а со тоа и температурата на вашето тело. Но, не претерувајте – ако почнете да се тресете, затворете го прозорецот и покријте се.

Намалување на температурата кај децата
Температурата на децата можете да ја намалите и со природни методи, како туширање со млака вода, млаки облоги или компири, но за масажа со ракија консултирајте се со доктор. Исто така, обезбедете му на детето многу течности и изладете ја неговата соба. Доколку температурата надмине 38,5 °C и не успеете да ја намалите, задолжително обратете се на лекар.

Ако детето се поти, сменете ја мократа облека за да не настине дополнителна.