Како да поставите граници и зошто тоа е важно за вашето ментално здравје

Во срцето на поставувањето на границите е почитувањето. Почитувајте се себеси и вашите односи доволно за да ги разберете и јасно да ги пренесете вашите потреби. Ќе бидете подобри и поздрави за тоа.

Границите се граници што ги идентификуваме за себе и ги применуваме преку нашите постапки или комуникација. Поставувањето граници ни овозможува да се чувствуваме сигурни и здрави во нашите односи на работа и дома.

Границата може да изгледа како да го почитуваat вашето време и личност:

Физичка граница, како што е да не се чувствувате удобно да гушкате личност што штотуку сте ја запознале.
Вербална граница, како на пример да не сакаш колегата да ти зборува долу
Границата на работното место, како да не проверувате е-пошта надвор од закажаното работно време
Накратко, границите им покажуваат на другите како сакаме да се однесуваме со нас.

Видови граници
Границите спаѓаат во неколку специфични категории:

Емоционална: заштита на вашата емоционална благосостојба
Физичка: заштита на вашиот физички простор
Сексуална: сексуално заштита на вашите потреби и безбедност
Работно место: заштита на вашата рамнотежа помеѓу работата и животот
Материјална: заштита на вашите лични работи
Време: заштита на користењето и злоупотребата на вашето време

Зошто границите се важни за вашето ментално здравје
Не секој има исти граници. Повеќето луѓе не можат да погодат кои се границите на друга личност. Воспоставувањето јасни граници на работа и во вашите односи гарантира дека вашите потреби се исполнети. Границите ни помагаат да одржуваме рамнотежа и да негуваме здрави односи.

Здравите односи треба да бидат заемно корисни и позитивни за двете страни. Да претпоставиме дека се чувствувате како да вложувате повеќе труд или дека вашиот напор не е возвратен на ист начин од пријател. Врската може да има корист од дискусијата за границите.

Одржувањето на професионалните граници помеѓу работниот и личниот живот може да ви помогне да успеете. Здравата рамнотежа помеѓу работата и животот, исто така, помага во заштитата на вашето ментално здравје и може да го спречи изгорувањето. Добар пример за граница на работното место е јасно да го пренесете вашето работно време преку потпис на е-пошта. Ова им овозможува на другите да знаат кога можат (и не можат) да очекуваат одговор. Поставувањето јасни очекувања со вашиот претпоставен за давање приоритет на задачите е уште еден пример за создавање граница на работното место.

Како да поставите граници
Иако можеби ја разбираме важноста на поставувањето и одржувањето на границите, тоа може да биде тешко за многумина од нас.

Често е непријатно да се каже „не“. Меѓутоа, кога велите „не“, вие навистина си велите „да“ на себе. Ова може да значи да се даде приоритет на одредено време за грижа за себе, квалитетно време со вашите најблиски или проекти во кои веќе сте инвестирани. Реформирањето на начинот на кој размислувате за поставувањето на границите може да ви помогне да бидете поуспешни во одржувањето на вашите граници на долг рок.

Границите нема да се постават сами. Ако откриете граница или линија што е помината, јасно кажете ги вашите потреби со почит. Границите исто така можат да еволуираат и да се менуваат, исто како и врските. Најдете време да размислите за вашите граници и приспособете се по потреба.

Запомнете дека е важно да ги почитувате вашите поставени граници. Но, бидете сигурни дека сте внимателни и за почитување на туѓите граници.

Во срцето на поставувањето на границите е почитувањето. Почитувајте се себеси и вашите односи доволно за да ги разберете и јасно да ги пренесете вашите потреби. Ќе бидете подобри и поздрави за тоа.