Како да препознаете знаци на хернија(кила)

Хернија се развива кога органите ќе го протуркаат стомакот и ќе предизвикаат формирање на испакнатост. Во повеќето случаи на хернија, можеби нема да почувствувате никакви симптоми освен формирање на испакната грутка или испакнатост. Меѓутоа, ако навистина развиете симптоми, вашите симптоми често ќе варираат врз основа на локацијата на хернијата и може да вклучуваат болка, стомачна осетливост или надуеност. Ако се сомневате дека имате хернија, важно е да побарате проценка од давател на здравствена заштита за да можете да ја разберете основната причина за вашите симптоми и да откриете план за лекување, доколку е потребно

Хернија се јавува кога вашите внатрешни ткива и органи туркаат низ слаба точка во вашите мускули, предизвикувајќи појава на испакнатост или испакнатина. Општо земено, хернијата се развива во цревата или желудникот, поради што е вообичаено да се види испакнатост поврзана со хернија на вашиот стомак.

Важно е да се забележи дека херниите често се асимптоматски (што значи, тие обично не предизвикуваат симптоми). Сепак, можно е да се развијат некои симптоми како болка, непријатност и осетливост во близина на хернијата. Вашите симптоми често ќе зависат од точниот тип на хернија што ја имате.1

Искуството на секој со хернија е различно. Некои луѓе може да имаат  влошување на симптомите, додека други имаат симптоми кои остануваат благи. Затоа е важно да ги знаете симптомите за да знаете кога да побарате нега од давател на здравствена заштита.

Вообичаени симптоми
Постојат многу видови на хернии, кои главно се категоризираат според делот од телото што го зафаќаат. Како што рече, постојат некои вообичаени симптоми што може да ги доживеете без оглед на видот на хернијата што ја имате. Главните карактеристики на хернијата вклучуваат: 1

Формирање на испакнатост или грутка на градите, стомакот, грбот, страните, препоните или горниот дел на бутот
Оток во близина на местото на хернијата
Болка, непријатност, печење или чешање на испакнатоста
Влошување на болка или непријатност при кашлање, кревање, напрегање или друга слична активност

Симптоми на ингвинална хернија
Ингвиналната хернија е најчестиот тип, со 75% од сите случаи на абдоминална хернија. Оваа хернија влијае на ингвиналниот канал, кој се наоѓа во долниот дел на стомакот и околу препоните. Поточно, овие хернии може да се појават кога абдоминалните органи (како што се цревата) ќе го туркаат вашето мускулно ткиво.

Најчестиот симптом за овој тип на хернија е испакнатост и одредена непријатност во близина на местото на хернијата. Ингвиналните хернии се исто така почести кај луѓето на кои им се доделени мажи при раѓање, така што може да почувствувате болка од местото на хернијата сè до тестисите.

Симптоми на хијатална хернија
Хиаталната хернија се јавува кога има отцепување, кинење или област на слабост во дијафрагмата – тенка, мускулна мембрана што го дели стомакот од градниот кош. Кога тоа ќе се случи, горниот дел од желудникот се турка во градната празнина, што го олеснува прелевањето на стомачните киселини во хранопроводникот – цевка која ги поврзува устата и желудникот.

Како резултат на тоа, може да имате зголемен ризик од развој на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), состојба која предизвикува рефлукс на киселина, меѓу другите симптоми.

Ако развиете хиатална хернија, таа обично е предизвикана од ГЕРБ. Во такви случаи, може да ги доживеете следните симптоми покрај испакнатоста на хернијата:3

Горушица
Тешкотии при голтање храна
Постојана, сува кашлица
Лош здив
Гадење и повраќање
Проблеми со дишењето
Ерозија на забите

Симптоми на феморална хернија
Феморалните хернии се позастапени кај луѓето на кои им е доделена жена при раѓање. Овие хернии често се развиваат на бутот, веднаш над препоните. Може да имате феморална хернија кога масното ткиво или дел од вашиот интестинален тракт турка во препоните и најгорната точка на вашата внатрешна бутина.4

Ако имате феморална хернија, вообичаено е да забележите цврста, нежна грутка која расте на бутот или околу препоните. Може да ги почувствувате и следниве симптоми:4

Болка во стомакот
Гадење или повраќање
Проблеми со празнење на дебелото црево или гасови
Симптоми на папочна кила
Кога има слабост или недоволно ткиво околу папокот (познато како „папок“), вашето црево и желудникот може да се втурнат во тој простор. Ова предизвикува папочна кила, која предизвикува испакнати, но безболни испакнатини на или во близина на вашиот папок.

Понекогаш, може да почувствувате и придружни симптоми како што се:

Болка
Надуеност
Болка во стомакот или непријатност
Болка
Неможност да помине гас или столица
Промени во бојата на кожата

Симптоми на вентрална хернија
„Вентрален“ значи долната или предната страна на телото. Тоа, рече, вентралната хернија влијае на предниот дел на абдоменот и се јавува кога вашите органи туркаат во слаби мускули. Вентралните хернии се познати и како „инцизионални“ хернии бидејќи често може да се појават кога стомачните мускули ќе ослабат откако сте имале абдоминална операција.

Симптомите на вентралната хернија најчесто предизвикуваат испакнати грутка и осетливост на местото на хернијата. Можете да ги развиете овие хернии на различни локации вклучувајќи:

Папок
Абдоминални мускули
Места на остомија (или хируршки отвори обично во близина на дебелото црево или цревата)
Страни на препоните
Градите
Езофагус

Симптоми на компликации на хернија
Иако компликациите од хернијата се многу ретки, тие можат да настанат ако се прекине снабдувањето со крв во хернијата. Кога тоа ќе се случи, често ќе ви треба операција бидејќи вашата хернија напредувала во задавена хернија. Давина хернија се јавува кога вашата хернија ќе се заглави надвор од првобитната положба.

Покрај болката и отокот на местото на хернија, овие компликации можат да предизвикаат:7

Гадење
Повраќање
Тешкотии или неспособност да испуштаат гасови или да имате празнење на дебелото црево
Забавен пулс
Низок крвен притисок
Црвенило на кожата

Кога да се обратите до давател на здравствена заштита
Херниите може да варираат во нивните симптоми и нивната тежина. Искуството на секој со хернија е различно. Во повеќето случаи, можеби нема да ви требаат никакви медицински интервенции како што се лекови или операција. Сепак, сè уште е важно да го видите вашиот давател на здравствена заштита ако се сомневате дека имате хернија.

Особено е важно да се пријавите кај вашиот провајдер ако искусите:

Болка на местото на хернија
Оток или осетливост во препоните
Испакнат грутка што се развива откако сте имале операција
Гадење, повраќање и треска без друга основна причина
Промени во бојата на хернијата
Брз преглед
Хернија се развива кога органите ќе го протуркаат стомакот и ќе предизвикаат формирање на испакнатост. Во повеќето случаи на хернија, можеби нема да почувствувате никакви симптоми освен формирање на испакната грутка или испакнатост. Меѓутоа, ако навистина развиете симптоми, вашите симптоми често ќе варираат врз основа на локацијата на хернијата и може да вклучуваат болка, стомачна осетливост или надуеност.

Ако се сомневате дека имате хернија, важно е да побарате проценка од давател на здравствена заштита за да можете да ја разберете основната причина за вашите симптоми и да откриете план за лекување, доколку е потребно