Како да се грижите и да се справите со биполарен партнер

„Менталната болест е, на некои нивоа, заразна болест“. „Изведува многу силни негативни емоции и чувства на изолација кај партнерот, кој толку тешко се бори да ја одвои болеста од пациентот. Релативно малку студии се спроведени за ефектите на биполарното растројство врз врските, но истражувањето е речиси едногласно дека нарушувањето има тенденција да предизвикува и практични и емоционални тешкотии кај паровите.

Чувствата на стрес, изолација и отфрлање се вообичаени кај оние кои се вклучени со биполарен пациент, но надворешната поддршка и образование може да помогнат.

Ако сте поврзани со некој со биполарно растројство, романтичната врска може да биде возбудлива, исцрпувачка и стресна. Биполарното растројство не влијае само на личноста со нарушување. Тоа може да влијае и на нивниот партнер и нивните врски.

Се покажа дека епизодите на депресија и манија што ги доживуваат биполарните луѓе – кои можат да доведат до емоционално повлекување, необични обвинувања и испади, трошење и сè помеѓу нив – се покажа дека предизвикуваат стрес, сексуално незадоволство и грижи за парите. кај нивните партнери, како и депресија.

Депресивните фази, во кои партнерот со биполарно се чувствува безнадежно и тажно, може да го повлечат и партнерот надолу.

Влијанието врз односите
„Менталната болест е, на некои нивоа, заразна болест“. „Изведува многу силни негативни емоции и чувства на изолација кај партнерот, кој толку тешко се бори да ја одвои болеста од пациентот.

Релативно малку студии се спроведени за ефектите на биполарното растројство врз врските, но истражувањето е речиси едногласно дека нарушувањето има тенденција да предизвикува и практични и емоционални тешкотии кај паровите.

Во прегледот од 2021 година на претходните студии објавени во Медицина, авторите на студијата ги опишуваат негативните влијанија на биполарното растројство врз животите на партнерите на лицата со биполарно растројство, вклучувајќи самопожртвуваност, товар на старателите, емоционално влијание и здравствени проблеми. Има и негативни влијанија врз врската кои може да вклучуваат нестабилност во врската, стигматизација, незадоволство од сексуалниот живот и пониски стапки на раѓање деца.

Авторите на студијата од 2017 година објавена во Industrial Psychiatry Journal напишаа дека луѓето со биполарно растројство имаат повисоки стапки на развод, пониски стапки на плодност и послабо брачно прилагодување кај лицата со ова нарушување, како и кај нивните сопружници. Претходните студии укажуваат на присуство на сексуална дисфункција кај една третина до половина од лицата со биполарно растројство кои примаат литиум.

Тимски напор
Многу луѓе несвесно влегуваат во односи со личност која живее со биполарно растројство, мислејќи дека тоа ќе биде непречено, изјави за Health. „Можеби ја запознаваат личноста кога личноста е хипоманична, не сфаќајќи дека расположението може да се промени“, рече д-р Вигуера.

Разводот и разделбата се вообичаени во врските кои вклучуваат биполарно растројство, но според д-р Вигуера, таквите врски не мора да бидат деструктивни и разделбата е тешко неизбежна. Сепак, двете страни треба да учествуваат во неговиот успех.

„Грижата за биполарно растројство е тимски напор, во кој се вклучени двете лица и психијатар или друг професионалец за ментално здравје“, рече д-р Вигуера. Иако таа никогаш не би разговарала со сопружникот без согласност на нејзиниот пациент, таквата отворена комуникација им дава овластување на двете страни да донесат одлуки за третман што водат до поздрава врска.

Професионалците за ментално здравје не се единствените кои можат да подадат рака. Стигмата на менталната болест може да ги натера паровите да се колебаат да побараат помош на друго место, но д-р Карп нагласи дека членовите на поширокото семејство и доверливите пријатели можат да обезбедат непроценлива поддршка.

„Раширете го малку наоколу“, рече д-р Карп. „На луѓето им требаат системи за поддршка. Со чувањето на болеста во тајност, луѓето си ставаат дополнителен товар на себе“. Д-р Карп, исто така, препорача секој што се грижи за некој со биполарно растројство да најде група за поддршка во нивната област.

Д-р Карп, исто така, ги повика луѓето со партнери кои живеат со биполарно растројство да се сетат на она што д-р Карп го нарече „четири Cs“: не можам да го контролирам; Јас не го предизвикав; Не можам да го излечам. Сè што можам да направам е да се справам со тоа.