Како да се справите со симптомите на зависност од секс?!

Зависноста од секс е секако многу посериозна од јадењето премногу колачиња, и во тој правец е особено сложена. Иако вашиот терапевт веројатно ќе ви каже дека на крајот треба да бидете во можност да се вклучите во здрав сексуален живот, во почетокот, фазите на лекувањето, повеќе од веројатно ќе ви биде препорачано да се воздржувате од сите сексуални активности. Симптомите на повлекување од секс секако ќе бидат различни за секого. Генерално, сепак, повеќето луѓе кои минуваат низ закрепнување ќе доживеат некои или дури и сите несакани ефекти наведени подолу. Ако се борите да се справите со ова, вклучивме и одличен механизам за справување што навистина може да помогне.

Повеќето од нас знаат колку е тешко да се одолее и на наједноставните работи. Без разлика дали станува збор за дополнителното колаче или за проверка на вашиот телефон на секои две минути, колку повеќе се обидуваме да се спречиме да правиме нешто, толку повеќе размислуваме за тоа.

Зависноста од секс е секако многу посериозна од јадењето премногу колачиња, и во тој правец е особено сложена. Иако вашиот терапевт веројатно ќе ви каже дека на крајот треба да бидете во можност да се вклучите во здрав сексуален живот, во почетокот, фазите на лекувањето, повеќе од веројатно ќе ви биде препорачано да се воздржувате од сите сексуални активности.

Симптомите на повлекување од секс секако ќе бидат различни за секого. Генерално, сепак, повеќето луѓе кои минуваат низ закрепнување ќе доживеат некои или дури и сите несакани ефекти наведени подолу. Ако се борите да се справите со ова, вклучивме и одличен механизам за справување што навистина може да помогне.

Симптоми на зависност од секс
Ако мислите дека вие или некој што го познавате може да имате проблем, подолу се некои од најчестите симптоми на зависност од секс:

Често се впуштаат во секс и го прават тоа со повеќе партнери.
Да се биде преокупиран со мисли за секс.
Се обидувате да ги намалите вашите средби, но неуспешно во тоа.
Трошење значително време на активности поврзани со секс, како што се барање потенцијални партнери, посета на порнографски веб-страници и посетување места каде што се охрабрува овој тип на однесување.
Занемарување на обврските како што се работата и семејството во потрага по секс.
Продолжување со сексуално однесување и покрај последиците.
Треба да се зголеми фреквенцијата или интензитетот на сексуалната активност за да се постигне саканиот ефект.
Чувство на раздразливост кога не можете да се вклучите во посакуваното однесување.
Ставање на вашата безбедност на ризик само за да се поправи.
Дали можете да добиете симптоми на одвикнување од секс?
Повлекувањето од зависноста од секс веројатно ќе изгледа различно за секого, но вообичаено е да се доживеат бранови на мешани емоции, заедно со физички симптоми. Ако порнографијата се појавила во голема мера во вашата зависност, може да доживеете и повлекување од зависност од порно.

Менталните и емоционалните компоненти на повлекувањето од зависност од секс може да бидат интензивни – особено на почетокот. Исто како и злоупотребата на супстанции, исто така може да предизвика желби.

Едноставното разбирање дека се чувствувате како што сте затоа што доживувате повлекување може да биде голема помош. Симптомите на повлекување на зависност од секс може да бидат физички, емоционални, ментални или комбинација од сите три.

Симптомите на повлекување на зависност од секс може да бидат физички, емоционални, ментални или комбинација од сите три и може да вклучуваат:

Се чувствувате раздразливо и/или мрзливо
Анксиозност
Депресија
Несоница
Хиперактивност или преосетливост
Гнев
Досада
Физичка и/или емоционална непријатност
Ментална и физичка исцрпеност
Промени во расположението
Имајќи ирационални мисли
Желба за вклучување во сексуални активности
Се бори да се фокусира
Се чувствува осамено
Изливи на огромни емоции
Не е невообичаено синдромите на сексуално повлекување да се менуваат или да одат од една во друга крајност. Може, на пример, да се чувствувате хиперактивни еден ден, а потоа да не можете да станете од кревет следниот ден. Може да се чувствувате подготвени да се соочите со светот во недела навечер, а потоа да се разбудите во понеделник наутро чувствувајќи се неверојатно депресивни или вознемирени.

Нема срам да се борите со вашите чувства во овој момент и тоа не значи дека вашето закрепнување нема да биде успешно.

Исто така, нема временска рамка за повлекување од зависност од секс или порно. Сепак, постојат начини на кои можете да обезбедите да тргнете на патот кон закрепнување и да ги зголемите вашите шанси да останете на вистинскиот пат. На пример, многу е важно да имате некого на кого можете да му се доверите. Пријател, член на семејството, партнер или советник може да биде императив затоа што едноставното отстранување на вашите чувства може да помогне полесно да се справат со несаканите ефекти од повлекувањето од сексот.

Идентификувајте ги вашите предизвикувачи

Зависноста е поттикната од импулс и принуда, па затоа често е циклус за толку многу луѓе. Циклусот на зависност се состои од три фази, вклучувајќи:

Зависност (каде што не можете а да не се напиете со некоја супстанција или однесување)
Повлекување (што е она што ќе го доживеете кога лекувате зависност од секс)
Релапс (обично предизвикан од преокупираноста со вашето зависно однесување)
Циклусот на зависност е многу тешко да се прекине. Всушност, 40-60% од оние кои се во опоравување ќе релапс во одреден момент. Сепак, ова не значи дека е невозможно. Покрај тоа, спротивно на популарните верувања, релапсот не е неизбежен. Еден од клучните фактори за успешно лекување на зависност од секс е да научите да ги идентификувате вашите предизвикувачи и да ги третирате основните проблеми.

Секој пат кога ќе искусите симптоми на повлекување на зависност од секс, забележете го датумот, времето, како се чувствувавте, што правевте и каде бевте во тоа време. Ова ќе ви помогне точно да идентификувате што ги предизвикува овие чувства.

Недостатокот на сон ја намалува способноста на мозокот да се фокусира, да задржува информации, да решава проблеми и да донесува одлуки. Потребна ви е јасна глава за да продолжите да ги донесувате вистинските одлуки за време на процесот на закрепнување.
Поголема е веројатноста дека ќе можете да го контролирате вашето расположение ако постојано спиете добро.
По добар ноќен сон, помала е веројатноста да дејствувате на импулс и да правите работи што не придонесуваат за третман на зависност од секс. Од друга страна, лицата со хронично лишен сон во закрепнување имаат поголема веројатност да се вклучат во ризично однесување.
За среќа, постојат голем број на работи што можете да ги правите, а кои ако се прават постојано, можат драматично да помогнат да се подобри квалитетот на вашиот сон.

Имајте распоред за спиење. Ова ќе се состои од одење во кревет и будење во исто време секој ден, дури и за време на викендот.
Внимавајте на тоа што јадете и пиете, особено неколку часа пред спиење. Сè што содржи кофеин ќе го отежне сонот, а тешките оброци доцна навечер исто така може да го нарушат сонот.
Алкохолот е седатив, па затоа може да биде примамливо да се напиете неколку пијалоци пред спиење. Иако на почетокот може да ве натера да заспиете, ве спречува да спиете длабоко, па сепак нема да се разбудите освежени.
Избегнувајте пушење бидејќи никотинот е стимуланс.
Проверете дали немате здравствена состојба која може да придонесе за вашата несоница. Ова може да вклучува алергии, рефлукс, хипертироидизам, синдром на немирни нозе, артритис, астма, апнеја при спиење, хронична болка и невролошки состојби.
Лековите како што се оние кои се земаат за настинки, алергии, висок крвен притисок, срцеви заболувања, болести на тироидната жлезда, контрола на раѓање, астма и депресија, исто така, може да предизвикаат несоница.
Ако вообичаено гледате телевизија или работите во вашата спална соба, престанете да го правите тоа ако можете. Спалната соба треба да биде поврзана само со спиење во спротивно може да биде тешко да се смири.
Избегнувајте користење на мобилни уреди во кревет.
Чувајте бележник до креветот и ако нешто ве загрижува, запишете го за да не ви е од памет.
Ако ви е тешко да спиете, станете и направете нешто релаксирачко како читање книга. По околу половина час, вратете се во кревет и обидете се повторно.
Погрижете се вашата спална соба да биде што е можно потемна. Дури и мала количина на светлина може да влијае на производството на мелатонин што може да влијае на вашиот природен циклус на спиење.
Дури и ако сте уморни во текот на денот, обидете се да избегнувате дремење.
Добијте советување за зависност од секс
Вашата способност ефикасно да се лекувате од зависноста од секс значително се зголемува со помош на професионален советник.

Зависноста од секаков вид е тешко да се надмине. Дури и ако еден ден се чувствувате на врвот на светот, следниот може да бидете полни со сомнеж во себе и сè што можете да размислите е да се повтори. Советникот може да ви помогне во тие тешки денови, како и да ве научи на механизмите за справување што ви се потребни за да ги пребродите.

Почесто отколку не, зависноста е резултат на траума или проблеми со менталното здравје. Единствениот начин на кој навистина ќе ја надминете зависноста е да се справите со основната причина за неа – ова е нешто што е многу тешко да се направи освен ако не ја добиете вистинската помош.

Исто така, вреди да се напомене дека сите основни проблеми што може да ги имате (како што се потиснатите сеќавања), често стануваат значително поплодни штом ќе престане зависничкото однесување. Тоа е затоа што веќе немате зависност за да ги маскирате проблемите што се обидувавте да ги игнорирате. Секако, може да биде многу тешко да се справите со ова и без соодветна поддршка, постои голема можност да се вратите бидејќи не знаете како поинаку да се справите.

Еден од најефикасните начини за справување со симптомите на повлекување на зависност од секс е да присуствувате на редовни тераписки сесии. Имате голем број опции кои ви се достапни, вклучувајќи индивидуално советување за зависност од секс, терапија за парови и групна терапија. Можеби ќе сакате да учествувате во една или во сите овие опции – ова е нешто што вашиот советник ќе може да разговара со вас во зависност од тоа каде се наоѓате во третманот за зависност од секс.

Ако сакате да разговарате со некого за лекување на зависност од секс или сакате дополнителни информации за симптомите на зависност од секс, ве молиме слободно контактирајте со нас во најстрога доверба и ние ќе бидеме повеќе од среќни да помогнеме.

Извор:https://www.torontoaddictioncounselling.com/5-ways-to-deal-with-withdrawal-symptoms-of-sex-addiction/